Hans Ekström 50-årsjubilerar

För tolv år sedan noterades Eskilstuna för den största befolkningsminskningen i Sverige.... I fjol utsågs Eskilstuna till årets tillväxtkommun.- Den resan är jag väldigt nöjd med, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström - 50 år i morgon.

28 april 2008 06:30
Det känns litet konstigt och man kan bara konstatera att åren går väldigt fort, säger han då vi träffas i tjänsterummet i stadshuset.

Lärare på Årbyskolan
Hans Ekström växte upp på Östermalm där föräldrarna ägde en bostadsrätt. Nio år i Djurgårdsskolan följdes av tre år på S:t Eskil. Efter militärtjänsten blev det universitetsstudier och tio år som SO-lärare på Årbyskolan.
Efter 15 år som heltidspolitiker är jag fortfarande tjänstledig från lärarjobbet. Nyligen fick jag en inbjudan att närvara när Årbyskolan 25-årsjubilerar.
Varför blev du sosse?
Jag kom med i SSU under högstadietiden. Var inte speciellt aktiv men kom med i en miljögrupp 1983 då kommunen planerade att bygga ett kolkraftverk. Det var vi flera som inte tyckte om. Nu blev det ingen koldrift och jag minns att jag blev litet imponerad av att vi möttes med sådan respekt från ansvariga politiker. Folke Källström och Hans Johansson lyssnade på oss, jag kom med i Söders s-förening och året efter fick jag mitt första politiska uppdrag.
Jag kom med i sociala distriktsnämnden i Tunafors-Ärla och fick börja med att ta hand om rullatorkön till Tunagården, skojar den blivande jubilaren.
Sedan gick det undan. 1986 valdes Hans Ekström till vice ordförande i Kafjärden Öster och kom in i kommunfullmäktige. 1992 väntade kommunstyrelsen och en post som kommunalråd med ansvar för skola och barnomsorg.
Då var jag tvungen att sluta som lärare.

Ett tufft jobb
1994 blev han ordförande i kommunstyrelsen efter Lars G Linder och på den stolen sitter Hans Ekström än i dag.
15 år är en lång tid dags att sluta?
Jag säger ingenting i den frågan. Den som aviserar sin avgång blir en "lam anka" och då är det kört. Tittar jag runt på omvärlden så är jag numera en veteran bland kommunalråden. Det är ett tufft och väldigt speciellt liv inte särskilt nyttigt heller för den delen.
Att sitta för länge på posten är inte bra vare sig för personen eller organisationen.
Hur gör du själv för att må bra?
Varje lunch, om jag inte är upptagen av möten förstås, så ser jag till att gå en promenad på 40 minuter. Tre gånger i veckan försöker jag jogga en runda ute i Sundbyholm.
Man brukar skämtsamt säga att politiker lägger på sig ett kilo per år, men dit har jag inte kommit riktigt ännu
Är du annorlunda nu än för tio år sedan?
Jag är tryggare, har inga krämpor. Att bli äldre innebär också att man inte bryr sig lika mycket och kan säga vad man vill och tycker.

Vände utvecklingen
Din företrädare Jan-Erik Andersson minns vi bland annat för Svealandsbanan, motorvägen till Stockholm och etableringen av Mälardalens Högskola. Hur ska vi minnas Hans Ekström?
Jag hoppas bli sammanknippad med vändningen. 1996 var vi sämst i landet. Tio år senare årets tillväxtkommun. Det är en utveckling som jag är stolt över. Det är roligare nu men samtidigt innebar krishanteringen en frihet i sig. Vi var tvungna att pröva andra vägar.
När Stockholm fick ett större omland var vi också snabbare än våra grannkommuner att haka på tåget.

Fristadstorget nästa
Jag är också nöjd med att vi lyckats ändra bilden av Eskilstuna, både för våra egna invånare och hos andra. Att bygga om Drottninggatan, Hamngatan och Västergatan var absolut nödvändigt.
Fortfarande återstår det att göra något åt Fristadstorget. Uppdraget finns med i investeringsbudgeten men lär inte gå igång förrän tidigast 2012.
Du är lärare i grunden oroas du inte av alla neddragningar i skolan?
Skolan har tillförts nya resurser. Förskolan växer medan grundskolan minskar vi måste anpassa kostymen därefter.
Saknar du Tommy Hamberg ni var ju litet som Bill och Bull?
Vi har känt varandra sedan tiden på Årbyskolan. Tommy (vänsterpartistiskt kommunalråd i många år, numera chef i Torshälla stads förvaltning, vår anm.) var speciallärare och vi arbetade mycket nära varandra. Vi har alltid samarbetat bra.
Vem styrde bilen?
Båda. Det handlade om dubbelkommando vill jag påstå.
Ett nytt badhus behövs i Eskilstuna. När kommer det?
Det kommer, men jag vet inte när.
Multiarena?
En sådan skulle förstås behövas i Eskilstuna. Men det handlar om ekonomi.
Hur tycker du att vi journalister synar maktens boning?
Huvudsakligen är jag imponerad. Det är bra gjort att på ett enkelt sätt beskriva invecklade kommunala turer så att alla fattar vad det handlar om.
Däremot kan jag reta mig på att rubrikerna inte alltid har täckning i texten.

Eddie Jaurinder
016-156151
eddie.jaurinder@ekuriren.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!