Därför firar vi nationaldagen

Handen på hjärtat. Vet du hur det kommer sig att vi firar Sverige på just den 6 juni? Svara på webbfrågan och se om du hade rätt inne i artikeln.

6 juni 2010 12:01

Här är anledningen till att vi gör det just i dag, saxat från Wikipedia:

"Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är nu Sveriges nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat.

1809 års regeringsform utfärdades också den 6 juni, liksom 1974 års regeringsform. Sedan 1916 firas den 6 juni som Svenska flaggans dag."

"Många som analyserat nationaldagens betydelse genom århundradena har menat att den lösa historiska kopplingen som dagen har gör att den inte alls firas i samma omfattning som till exempel Norges nationaldag. Kopplingen till Gustav Vasa har också kritiserats då han inte var kung över Skåne, Blekinge och Halland. Den danska nationaldagen 5 juni har en liknande lös koppling till historien och inte heller den firas i någon stor omfattning. Att utnämna den 6 juni till nationaldag var enligt många källor i regering och riksdag ett försök att stärka dagens ställning. Vissa menar dock att midsommarafton borde vara den dag som räknas som Sveriges nationaldag genom den djupa folkliga tradition som firandet denna dag haft i århundraden."

Nå? Hade du rätt?

Här finns ju ett visst tolkningsutrymme, men visst känns det som att Gustat Vasas kröning är det mest rätta svaret efter som det är den mest ursprungliga anledningen till att vi firar den 6 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa