Tre svenskar gripna för terrorbrott

Fem personer, varav tre svenska medborgare, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott mot en tidning i Danmark. Det uppger Säpo.

29 december 2010 14:37

Också i Sverige har förundersökning inletts om förberedelse till terroristbrott.
"I och med gripandena kunde ett förestående terrorangrepp avvärjas, varav flera av de misstänkta får betecknas som militanta islamister med kopplingar till internationella terrornätverk", säger Jakob Scharf, chef för danska säkerhetspolisen PET i ett pressmeddelande.

Enligt PET har en av de anhållna gripits i Stockholm, en 37-årig svensk medborgare med tunisiskt ursprung.

Tre av de anhållna, som är bosatta i Sverige, reste in i Danmark natten till onsdagen. Det är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare född i Libanon och en 30-årig svensk medborgare vars födelseland ännu är okänt.
En annan anhållen, en 26-årig irakisk asylsökande, bor i Danmark.

Dåd mot tidning
De fyra greps i en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev respektive i en lägenhet i Hedelyparken i Greve i Köpenhamn på onsdagen. De gripna med kopplingar till Sverige är också föremål för en förundersökning i Sverige med misstankar om förberedelse till terroristbrott, enligt Säpo.

De anhållna misstänks för att ha förberett ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten (JP) i Köpenhamn. Vid husrannsakningar har PET bland annat beslagtagit vapen, ljuddämpare och skarp ammunition.

De gripna tänkte "försöka tränga sig in i JP/Politikens hus och döda så många som möjligt av dem som fanns där", enligt Scharf.

JP publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed, som resulterade i avsky i den muslimska världen och flera belöningar har utlovats av extrema islamister till dem som dödar dem som står bakom karikatyrerna.

Svensk hyrbil
Enligt Säpo har fallet ingenting att göra med Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds den 11 december i Stockholm.
– Så vitt känt finns inga kopplingar till den 11 december, säger Katarina Sevcik på Säpos presstjänst.

Hon kan inte säga om det finns ytterligare misstänkta som ännu inte gripits. Enligt dansk polis kan det inte uteslutas att ytterligare gripanden blir aktuella.

Tre av de gripna kom till Danmark i en svensk hyrbil från Statoil i Kista i Stockholm, skriver Jyllands-Posten på nätet. Bilen är beslagtagen.

"Är förfärande"
I kvarteret där Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn finns ligger även centralredaktionerna för tidningarna Politiken och Ekstra-Bladet.
– Det är förfärande för våra medarbetare, och deras familjer också, att se denna arbetsplats hotad, säger Lars Munch, direktör på JP/Politikens hus, till Jyllands-Postens nätutgåva.

Något behov av att öka säkerheten kring lokalerna ser Munch inte för närvarande.
– Vi har redan en höjd säkerhetsnivå och har kontakt med polisens underrättelsetjänst om det.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar för närvarande inte händelserna.
Danmarks justitieminister Lars Barfoed säger i ett mejl till bland andra Ritzau att terrorplanerna var de hittills allvarligaste i Danmark.

TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa