En bakelse att fira med

Tre lokala konditorier ställde upp i vår tävling om tidningens jubileumsbakelse och en smakkunnig jury blev eniga om vem som skulle bli vinnaren.

Foto:

125-årsjubileet2015-12-08 05:30

Ett 125-årsjubileum måste ju firas på många sätt och vi på Eskilstuna-Kuriren tyckte att tidningen kunde, dagens till ära, vara värd en egen bakelse. Därför utlyste vi en liten tävling bland några av stans konditorier. Janelings, Citybagarn och Amarant tackade ja.

Vi samlade en sötsaks- och bakelsekunnig jury bestående av: Ulrika Lind, deltagare i förra årets tv-program "Hela Sverige bakar", hennes pojkvän Jonas Håkansson, självutnämnd sötsaksexpert, samt Helen Kyhlström, bakfantast som har bloggen "Helens strössel".

Den ståtliga svarta flygeln på Plaza hotell blir ett snyggt bord för våra tävlingsbidrag och juryn kan börja avsmakningen. Först ut blir Janelings höga ljusgula cylinderformade skapelse med passionsfrukt och vanilj.

Konditoriet har skickat med en lapp där det står: "Bakelsen ser ut som den gör för att ett jubileum ska vara ljust, glatt och fräscht."

Juryn tar en bit med sina skedar, stoppar i munnen och smakar först under tystnad, men snart kommer kommentarerna:

"Den ser lyxig ut på något sätt." "Spännande och lagom stor".

Och smaken är det inget fel på: "Fräsch och våldsamt god". "Passionsfrukten känns tydligt." "Lätt och inte mäktig."

Nummer två är Citybagarns bidrag som Christian Virtanen och Sandra komponerat ihop. Den består av flera lager choklad, valnötter och pannacotta smaksatt med päronkonjak.

"Den är snygg och ser sjukt god ut". "Oj, den är tung". "Maffig". Och smakar: "Browniebotten är otroligt god". Päronkonjaken kunde det gärna vara mer av. Den är supergod" "Den här kan man äta i stället för en lunch."

På den sista bakelsen från Amarant är Eskilstuna-Kuriren placerad mitt i världen. På toppen av en halvrund kupa med vit marsipan ligger en bild av jorden tagen från rymden. Här är innehållet aprikossylt, mangosylt och passionsmousse.

Motiveringen lyder: "Eskilstuna-Kuriren, den lokala tidningen med den globala övervakningen". Men juryn låter sig inte påverkas av den kluriga texten. Omdömet blir tyvärr att smakerna är för snälla: "Det var en rolig formulering men det kunde ha varit mer krut i mango/passionsmoussen."

Juryn överlägger en kort stund och kommer fram till att Janelings vinner tack vare bäst utformning, smak och storlek.

– Den är snygg och lyxig som en jubileumsbakelse ska vara. Och man kan lätt äta många utan att bli kräkmätt, säger Ulrika och äter upp resten av vinnarbakelsen.

HÄR KAN DU ÄTA JUBILEUMSBAKELSEN:

Erbjudandet gäller t o m 13/12 på Konditori Janeling både på Strandgatan 4 och Ekängen. 

Jubileumsbakelsen, med PLUS 25 kronor. Ordinarie pris 30 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om