15-åring döms för våldtäkt – offret kraftigt berusat

En 15-årig pojke döms för våldtäkt av Nyköpings tingsrätt. Målsägaren var kraftigt berusad när övergreppet skedde i en lägenhet i Nyköping förra året.

23 mars 2019 09:00

Det var i september i fjol som våldtäkten skedde hemma hos en bekant till den 15-årige pojken.

De var båda ensamma i lägenheten när 15-åringen började tafsa på målsägaren. Hon bad honom att sluta och sa att hon hade pojkvän, men 15-åringen fortsatte ta på henne, både utanpå och innanför kläderna.

När lägenhetsinnehavaren kom hem upphörde detta tillfälligt. Målsägaren har berättat i förhör att hon sedan blev bjuden på öl och kände sig snabbt påverkad.

I takt med att målsägaren blev bjuden på fler öl kunde hon varken stå upp eller se ordentligt.

De blev senare själva i lägenheten på nytt och då drog 15-åringen in offret i ett badrum där han förgrep sig på henne. Målsägaren kan inte redogöra för om hon sa eller gjorde något i samband med det eftersom hon var så pass berusad. Därefter somnade hon i soffan och samma kväll gjordes polisanmälan.

Efter händelsen har målsägaren mått dåligt och besökt psykakuten där läkare konstaterade att hon led av posttraumatisk stress.

15-åringen nekar till brott och har i förhör uppgett att de var överens om att ha sex. Enligt honom har tjejen blivit kraftigt berusad först efter samlaget. Något som inte stämmer överens med vad två vittnen, som inte var på plats när våldtäkten skedde, har berättat.

Nyköpings tingsrätt bedömer att målsägaren har varit i en "särskilt utsatt situation" eftersom hon var kraftigt berusad. Hennes uppgifter kring händelsen anses vara trovärdiga, samtidigt som den 15-årige pojken har ändrat flera av sina uppgifter i de förhör som hållits.

Tingsrätten lutar sig även mot teknisk bevisning, såväl sperma och blod påträffades i badrummet. Ett utlåtande från Nationellt Forensiskt Centrum styrker också att samlag har skett.

Straffskalan för våldtäkt är fängelse i lägst två år och högst sex år. Men en 15-åring får endast dömas till fängelse om det anses finnas "synnerliga skäl" till det, Nyköpings tingsrätt anser att straffet ska stanna vid ungdomstjänst i 130 timmar och skadestånd på 110 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson

Ämnen du kan följa