Fiolen följer Sören Olsson genom livet

Sören Olsson lärde sig sin första jämtländska polska på fiol när han var sex år gammal. Sedan dess har musiken och den jämtländska traditionen följt honom genom livet och fört honom till både kungligheter och olika länder.

70 år2011-04-23 10:51

I den lilla byn Römyran i jämtländska Sunne socken var musiken ständigt närvarande. Sören Olssons far Olof Olsson och fars morbror Lars Olsson, spelade så fort tillfälle gavs. På lördagskvällarna när kvällsmjölkningen var avslutad fylldes huset av musik.

– Det spelades överallt och jämt, minns Sören Olsson.

Spelade med sin far
När han var sex år gammal fick han lära sig sin första polska av sin far.

– Jag var hemma och var sjuk och min far kom hem tidigt från skogen, han tyckte nog lite synd om mig. Han plockade ner fiolen från väggen och sa på sin jämtländska att här ska du få se, och så började vi spela tillsammans.

Trots att Sören Olsson lämnade sin hemby för att ta arbete som förrådsansvarig på regementet i Malmköping när han bara var 21 år gammal, har musiken och traditionen följt honom genom hela livet.

I dag är han ensam om det speciella spelsätt han lärt av sin far. En andrastämma – ett dansvänligt komp, som liksom maler vid sidan om, eller siimeln som är den jämtländska benämningen.

Genom musiken har Sören Olsson träffat kungligheter och stora spelmän men också artister som Birgit Nilsson och Alice Babs. Historierna om allt han fått uppleva under åren, alla spelningar och resor, är många.

Efter flytten till Malmköping kom han i kontakt med Ingvar Andersson, Bror Andersson och Bertil Sjöberg och i mitten av 60-talet bildades Malmabygdens spelmanslag som kom att spela tillsammans i närmare 30 år.

I mitten av 80-talet gjorde Södermanlands museum en utställning om folkmusikens historia, Trollfiol och syndaskrynkle, som turnerade runt i Sörmland. När det var dags för invigning i Strängnäs ville dåvarande museichefen Kerstin Pettersson ha levande musik. Hon tog kontakt med Sören Olsson som sa ”visst, inga problem” och det var början för folkmusikgruppen Simmings.

– Vi hade otroligt roligt genom åren och upplevde väldigt mycket tillsammans, säger Sören Olsson och minns bland annat kungen och drottningens bröllop.

– Vi skulle spela när kungaparet kom iland efter båtfärden över strömmen. Där var spelmän från olika håll och där stod vi och utbytte låtar, så när kungaparet kom i land höll vi nästan på att missa dem, säger han och skrattar.

Spelar som aldrig förr
Efter hundratals uppträdanden upplöstes gruppen efter tio år tillsammans, men Sören Olsson spelar som aldrig förr. Schemat är fullbokat av konserter tillsammans med Kapellet Spiskroken och munspelaren John-Erik Hammarberg.

Fiolen och musiken följer Sören Olsson genom livet.

– Utan den träbiten hade jag aldrig varit den jag är i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om