Afa tar på sig ansvar för miss- handel och hot

Slaget kom från ingenstans. När 23-årige Fredrik Nykvist föll ner på marken blir han överöst av slag och sparkar.
- Det var över på 30 sekunder.
Men misshandeln och hotet hindrar inte honom från att fortsätta med politiken.

10 mars 2012 11:16

Strängnäsbon Fredrik Nykvist och en partikamrat var på väg hem från ett konstituerande årsmöte för Liberala partiet Mälardalen i centrala Eskilstuna i början av januari.
- Jag skulle till Strängnäs, han skulle till Stockholm och vi gick tillsammans mot tågstationen, berättar Fredrik Nykvist.

De hade tänkt sig att åka med 20.07-tåget. Men så blev det inte.
- Utanför KFUM på Kriebsensgatan hörde vi hur folk sprang bakom oss. Sedan blev jag påhoppad, säger Fredrik Nykvist och fortsätter:
- Jag blev sparkad och slagen av minst tre personer. Vittnen säger att allt var över på 30 sekunder men jag har ingen tidsuppfattning. Jag låg med armarna runt huvudet och försökte skydda mig.

Hjälpen kom snabbt. På bara ett par minuter var polisen på plats. Men då hade de som misshandlat Fredrik och hans kamrat redan försvunnit.
- Polisen var jättebra. Vi fick sätta oss i polisbilen och sedan åkte vi runt och letade efter dem. Men vi hittade dem inte.

Fredrik Nykvist föräldrar kom och hämtade hem honom till Strängnäs eftersom han inte tyckte att han blivit skadad. Men vid midnatt mår han så dåligt att han skjutsas till akuten.
- Det visade sig att jag hade hjärnskakning. Att jag hade en ordentlig halsduk och en tjock jacka räddade mig nog från värre skador. De sparkade direkt mot min nacke och mot mitt huvud.

Ett par dagar senare väcks Fredrik Nykvist av ett sms. En annan partikamrat har fått ett hotbrev i sin brevlåda hemma och sin dörr sprejad med orden ”Afa ser dig”.

I hotbrevet, som är undertecknat av Antifascistisk aktion, Afa, refererar brevskrivaren till misshandeln av Fredrik Nykvist och hans partikamrat.

Hur tänker du kring det som hänt?
- Jag känner mig sporrad av det som hänt och jag är inte rädd. Jag, vi, har fått mycket stöd från alla möjliga håll.

I dag går han på Liberala partiets årsmöte i Eskilstuna där man inleder tvådagarsmötet med en manifestation. Inför mötet är Fredrik Nykvist föreslagen som styrelseledamot.

Läs mer i dagens Strengäs Tidnings pappersversion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Levin