– Det behövs fler lokala värdar, fler lokala ambassadörer och hjältar som vill bjuda in till möten i Eskilstuna. Det är där utmaningen ligger, säger Emelie Gard.
Eskilstuna Convention Bureau erbjuder kostnadsfri support till mötesarrangörer. Det är en icke vinstdrivande organisation som tar fram förslag och preliminärbokar mötesanläggningar, boendealternativ, aktiviteter och upplevelser. Eskilstuna Convention Bureau är en del av Destination Eskilstuna AB.
– Jag koncentrerar mig på nationella möten. Mitt fokus ligger på kongress. Jag letar efter möten som passar Eskilstuna rent kapacitetsmässigt. Möten med upp till 500 deltagare gör vi bra. Det klarar vi av med de faciliteter vi har.
Eskilstuna Convention Bureau anordnar bland annat studiebesök för mötesplanerare.
– Då är Eskilstunas styrka att vi har många alternativ på en ganska liten yta. Har du ett två- eller tredagarsmöte kan du faktiskt byta middagslokal varje kväll även om du har uppåt 400 deltagare.
De största möteslokalerna i Eskilstuna finns i Lokomotivet, Elite Stadshotellet och i Parken Zoo med Pingvinen. I citykärnan finns 550 hotellrum.
– När jag har hittat ett möte som jag tror passar Eskilstuna måste jag hitta en lokal person, förening eller organisation i Eskilstuna som kan ta på sig värdskapet. Mitt jobb är att stötta den här lokala värden att våga sträcka upp handen och bjuda in till ett möte i Eskilstuna.
Emelie Gard säger att en lokal värd inte behöver kunna alla detaljer kring genomförandet. Eskilstuna Convention Bureau kan förmedla kontakt till erfarna konferensarrangörer. Hon menar att det finns många skäl till att bjuda in till ett möte i Eskilstuna.
– Man får en chans att visa upp sin egen verksamhet. Man utökar sitt nätverk otroligt mycket. Man kan påverka kongressens innehåll. Och det är kul.
En kongress ger kommunen och det lokala näringslivet ökade intäkter. Exempelvis spenderar en deltagare mer än 3 000 kronor per dygn på en nationell konferens. Emelie Gard sitter med i den arbetsgrupp som verkar för att det ska byggas en kongresshall i Eskilstuna. Arbetsgruppen har tillkommit på initiativ av näringslivets ekonomiska förening, DeNeF.
– Min dröm är att Eskilstuna skulle ha en kongresshall med en stor plenumsal, flera parallella seminarielokaler, bra mingel- och utställningsytor och faciliteter så att folk kan sitta och äta lunch och middag. Den ska ligga centralt så att deltagarna kan ta sig hit klimatsmart med tåg.
Emelie Gard menar att det skulle kunna arrangeras betydligt fler möten i Eskilstuna än vad som görs i dag.
– Möten som har koppling till akademi. Jag ser stora möjligheter med att vi får ett nytt campus. Vi är duktiga på miljö. Vi skulle kunna knyta ännu fler möten kring miljöfrågor till Eskilstuna. Avfallshantering är vi duktiga på. Där skulle vi också kunna hitta fler möten.