En by som växer så att det knakar

15 000 kvadratmeter yta har successivt förädlats och i dagsläget är det 41 företagare som hyr i Gula rosornas företagsby. När mikrobryggeriet Mälardalen brewing company flyttar in efter årsskiftet är ansiktslyftet i princip klart.– Allt finns, man behöver inte gå hem, säger Ralph Steneskog, ägare till SSM industrifastigheter AB.

steneskog-1.jpg

steneskog-1.jpg

Foto:

Affärsliv2015-12-02 07:00

Det är mycket som har hänt i Gula rosornas företagsby. Här finns nu en ny galleria som främst vänder sig till kunder som är i renoveringstagen. Butiker med kakel, färg, tapeter och vitvaror avlöser varandra.

– Man kan ta en tapet och gå in och se hur det matchar med luckor eller kakel i de andra butikerna, säger Ralph Steneskog, och tillägger att visionen var att bli ett komplement till handeln i stan, inte en konkurrent.

Fastighetsbeståndet köptes år 2000 och upprustningen har skett successivt i fyra etapper. De började vid Skogsvägen, och har arbetat sig uppåt, förklarar Charlotta Steneskog som arbetar tillsammans med sin make.

– Vi har inte haft fullt uthyrt tidigare för att utrymmen inte har varit fullt tillgängliga, det har till exempel inte funnits någon varuhiss.

Befintliga verksamheter har också fått ett lyft. Familjecentrum kommer att utöka till 1 150 kvadratmeter och gymmet, Worldclass, har blivit 500 kvadratmeter större. Elsas kantin, som serverar lunch sedan i våras, håller på att få en bakficka. Efter årsskiftet öppnar också discogolvet upp för danssugna.

– När BK låg här tog de in 700 personer, säger Ralph Steneskog.

Särskilt glada är de för att mikrobryggeriet Mälardalen brewing company flyttar in efter att ha haft det svårt att hitta lokal. I dagsläget är det lite svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut. När tidningen är på besök ska en jättebalk upp i taket för kompensera en vägg som ska rivas.

– Man söker medlemskap för att dricka bira, och de kommer att samarbeta med Elsas kantin vad det gäller mat. Och jag kan skaffa en slang för att få upp öl till mitt eget kontor, säger Ralph Steneskog och skrattar.

Företaget Pyro event har flyttat hela verksamheten från Kjula. Flera börsnoterade företag har öppnat lokalkontor, som Atlas copco, Securitas och Holmen. Reklambyråer, advokater och jurister finns också bland hyresgästerna.

Hur säkert är ett investeringsprojekt som detta?

– I och med att man har det utspritt på så många olika branscher är det ganska säkert. Om någon får en svacka i sin verksamhet får de komma och säga det, då vill jag hjälpa. Hellre det än att en verksamhet går omkull.

Ett par tre ytterligare företagare är på väg in och därmed är lyftet i princip klart. Men i samma område, vid Taxi Strängnäs på Bivägen, har Ralph Steneskog köp mark på en tomt som är detaljplanerad för lägenheter.

– Det är för 16–20 lägenheter, kanske säljer jag tomten eller bygger. Det är ett bra läge med villakaraktär.

Du sålde SSM bostadsfastigheter med lägenheter. Var det för att satsa mer på Gula rosornas företagsby?

– Det var tid för det, jag blir 63 år nästa år, och folk var på och ville köpa, säger Ralph Steneskog.

Han har ännu inte bestämt om företagsbyn ska växa ännu mer. Om det blir fortsatt efterfrågan kan han tänka sig att bygga nytt.

– Det blir med garage i botten, för elektriker och rörmokare, den typen av verksamhet. Det blir en ny huskropp på 2 500 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om