– Kunskapen om den egna hembygdens historia får en alltmer undanskymd roll i våra skolor, förklarar journalisten Lasse Blomberg som tillsammans med Hans Richter på Strängnäsförlaget Axplok har startat projektet som kommer att sprida sig till fler av kommunens skolor.
För att råda bot på okunskapen låter de eleverna utarbeta en egen skrift om sin hembygd. På måndagen skedde den första träffen med Hans Richter och sjätteklassarna i Åker. Det var kreativa elever som kom på allt från brandstationen och Riagården till Visnaren och kyrkan.
– Tanken på att fånga upp intresset för hembygden visade sig vara en god idé, påpekar Hans Richter som knappt hade en bokstavsrad tom efter lektionen.
– Det är långt till Bryssel så det visar sig att hembygden betyder mer och mer för oss. Den skapande processen är viktig för eleverna.
Att ge eleverna förståelse och inblick i hembygdens historia och kulturarv väcker tankar och intresse för omgivningen. En bok av ABC-karaktär ger även övriga ortsbor en inblick i elevernas arbete.
Även sjätteklassarnas lärare Susanne deBrun Mangs och Camilla Simonsson är positiva till projektet.
– Jättekul. Det är nyttigt för eleverna att få bekanta sig närmare med hembygden. Det har inte fått göra sedan tredje klass, påpekar de.
Nu väntar mer praktiskt arbete för sjätteklassarna som för varje bokstav i alfabetet ska skriva ner och illustrera något på orten. Därefter dröjer det inte länge innan den nya boken om Åker ligger klar.