En måndagskväll i november förra året ringer en mamma i Åkers styckebruk till en annan mamma vars son, en pojke i högstadieåldern, just synts tillsammans med en 17-årig kille.
Samhället är litet och den uppringande mamman kände igen 17-åringen, då han nyligen haft en otrevlig konflikt med hennes son. Han är också fälld för ringa narkotikabrott och misstänktes år 2019 för att ha begått ett rån tillsammans med flera andra personer, ett åtal som dock lades ner.
Nu kastar sig högstadiekillens mamma i bilen för att leta efter sin son. Hon hittar honom inte, men efter ett tag ringer han och berättar att han just kommit hem.
När mamman också kommer hem är pojken tydligt omskakad. "Sjukt rädd", beskriver mamman honom efteråt. Han har en fläskläpp, har blött och berättar att 17-åringen slagit honom i ansiktet och bakhuvudet. Han ska också ha hotat pojken med mer stryk om han "golade", utan att tonårskillen förstod vad han menade.
Nu fäller Eskilstuna tingsrätt 17-åringen för misshandel, mot hans nekande.
Han känner inte tonårskillen, har inte slagit honom och var inte på den plats det ska ha hänt, sa han under rättegången. Domstolen tycker dock att bevisen "med styrka" pekar ut honom.
I sitt resonemang om vilken påföljd som är lämplig hänvisar rätten till ett yttrande från socialkontoret i Strängnäs kommun. Där framkommer vad som benämns som "ett flertal oroväckande uppgifter" om 17-åringen, som bedöms behöva hjälp att förändra sitt normbrytande beteende.
Tingsrätten bestämmer därför påföljden till ungdomsvård, vilket innebär att den dömda måste följa de regler socialtjänsten sätter upp.
I det här fallet har socialkontoret skrivit ett ungdomskontrakt med 17-åringen, där han samtycker till en behandling i form av tio timmeslånga samtal. Huvudsyftet är att förebygga fortsatt kriminalitet och hitta andra sätt att lösa konflikter än att styras av impulser och ta till våld.
Enligt socialtjänsten är viktiga samtalsämnen vilka konsekvenser brott får för förövare, brottsutsatta och anhöriga.
17-åringen ska också betala 7 600 kronor i skadestånd till den målsägande killen, som efter misshandeln knappt vågat gå ut av rädsla för att drabbas igen.
Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 31 maj.