Åkersföretagare stämmer kommunen på nära 8 miljoner

Dubbla översvämningar 2021 innebar att Ylva Binder mer eller mindre tvingades lägga sin verksamhet i det förra stationshuset på is. Nu stämmer hon, eller snarare företaget, Strängnäs kommun på 7,8 miljoner kronor. "Jag kände att jag går sönder annars."

Ylva Binder orkar inte vänta längre utan stämmer kommunen efter fjolårets översvämningar. Bilden uppe till höger visar att vägen ner till det gamla stationshuset i Åker nu är avstängd på grund av underminerad mark. Ett tydligt exempel är det djupa slukhålet från hösten 2021. Längst ner till höger ses ett av många fuktskadade golv i stationsbyggnadens källare.

Ylva Binder orkar inte vänta längre utan stämmer kommunen efter fjolårets översvämningar. Bilden uppe till höger visar att vägen ner till det gamla stationshuset i Åker nu är avstängd på grund av underminerad mark. Ett tydligt exempel är det djupa slukhålet från hösten 2021. Längst ner till höger ses ett av många fuktskadade golv i stationsbyggnadens källare.

Foto: Lars Kilström

Åkers styckebruk2022-04-10 05:21

Ylva Binder anser att det har hänt för lite från kommunens och Sevabs sida, efter skyfallen i fjol då källaren i huset svämmades över och förstörde hennes och företagets egendom.

– I stort sett har jag inte kunnat fortsätta verksamheten, det har varit utgifter och inga inkomster, suckar Åkersbon.

I juni 2021 beviljades hon av kommunen att omvandla delar av huset till vandrarhem med över 30 bäddar. Projektet sköts dock på framtiden på grund av översvämningarna i fjol somras.

undefined
Åkers gamla station efter sensommarregnet.

– Men nu tänker jag inte vänta länge till med bygget. Det ska dessutom bli en padelbana utomhus och en street basket-plan. På sikt vill jag öppna Perrongen igen för att kunna servera mat och dryck.

– Eftersom mitt varumärke har degraderats kommer jag att försöka sälja det. Jag måste helt enkelt sadla om, säger Ylva Binder.

En nyhet är att Jordsbruksverket i efterhand kan ge henne upp till en halv miljon i stöd för att omvandla stationshuset till vandrarhem.

Ändå, i februari fick Eskilstuna tingsrätt en stämningsansökan riktad mot Strängnäs kommun.

undefined
Ylva Binder när hon sensommaren 2021 visade vilken väg regnvattnet hade valt genom gamla stationshuset där hon bedriver sin verksamhet.

– En ansökan låg faktiskt klar redan före jul. Sedan hade vi ett stormöte med bland andra kommunen, Sevab och en geoexpert. Det kändes hoppfullt. Men tyvärr hände inget då heller. Nu har jag visserligen en bra dialog med Sevabs styrelseordförande Jan Heiniö. Fast den här gången orkar jag inte avvakta längre.

– Att göra en stämningsansökan är inte alls kul. Det handlar ju om skattemedel, fortsätter Ylva Binder.

Tomas Lindblad Wieslander är kommunjurist och har blivit inkopplad av teknik- och servicekontoret.

– I onsdags hade jag ett möte med tre tjänstemän. Det jag kan säga är att vi håller på att ta fram ett bemötande av stämningsansökan, säger han.

undefined
Det gick nästan att åka båt utanför den gamla stationsbyggnaden i samband med fjolårets två tunga sommarregn.

Yttrandet till tingsrätten måste göras i mitten av april.

Ylva Binder igen:

– Jag inser ju att jag inte kommer att få 7,8 miljoner, men det är trots allt mindre än vad jag anser mig ha förlorat på grund av fjolårets händelser.

I yrkandet skriver hon bland annat: "Rhuby AB yrkar att kommun och dess VA-företag ska ta ansvar för underhåll och kommunens dagvattenavrinning som orsakat skador och kostnader för privat markägare. Rhuby AB kräver att kommunen garanterar/implementerar långsiktiga åtgärder som representerar en säker dagvattenlösning."

Översvämningarna i maj och augusti berodde, enligt vad Ylva Binder refererar till, "dels igensatta rör, dels ett skyfall där dagvatten från kommunalt ägda intilliggande gator och torg och områden tilläts rinna ner på privat markägares mark."

– Det hade gått att åka stand up-paddle här, säger Ylva Binder som noterar att vattnet inte hade någonstans att ta vägen – förutom in genom hennes källardörr.

undefined
Kjell Andersson, vd för Esem medger: "Ett svårt ärende att bena i."

Vd:n för Eskilstuna Strängnäs energi och miljö AB, Kjell Andersson, är uppdaterad kring turerna:

– Det är nog inget fel på ledningarna i grund och botten. Men klimatet har inneburit nya förutsättningar. Vi tittar därför på var vi behöver stärka upp med barriärer, berättar han.

Kjell Andersson är lite förvånad över stämningsansökan.

– Jag hade önskat att hon gjort klart allt med sitt försäkringsbolag först. Sedan hade försäkringsbolaget kunnat föra en regresstalan. Det här känns som märkliga turer. Men ärendet är komplext och svårt att bena i.

Han konstaterar samtidigt att detta är ett försäkringsärende även för Esem.

Gamla stationen i Åker

Ritningarna till vandrarhemmet innehåller bland annat fyra badrum, kök och sällskapsrum. Entrén med handikappramp finns på framsidan, mot Forsavägen till. Huset, med cirka 70 år på nacken, är knappt 32 meter långt och när takkonstruktionen ändras närmare 10 meter högt. Bygglov gavs den 14 juni 2021.

Karta: Forsavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!