Åkers Sweden varslar över 50 anställda

Åkers Sweden AB varslar 58 personer om uppsägning. Varslet är enligt företagsledningen en anpassning till rådande marknadsläge.

Åkers styckebruk2016-06-14 12:07

– Självklart är det här ett väldigt tråkigt besked. Det påverkar givetvis stämningen här. Samtidigt har orderingången under våren inte varit vad vi hade planerat för att den skulle vara. Jag tror att de flesta som jobbar här känt till det och inte blir förvånade över att vi behöver göra en justering, säger Fredrik Malmgren, vd för Åkers Sweden AB.

Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd och Åkersbo.

– Det är naturligtvis en tråkig nyhet för kommunen och för Åkers Styckebruk. Bruket har alltid varit ett hjärta i Åker och har funnits här sedan 1500-talet så det är väldigt viktigt för oss i kommunen och för oss som Åkersbor.

Är det svårt att hitta andra jobb i Åkers Styckebruk?

– Ja, det är det ju. Det finns inte så mycket i Åkers Styckebruk. Det är viktigt att vi sätter oss ner i samtal med framför allt Arbetsförmedlingen. Att vi stöttar upp så mycket vi kan och ser vad vi kan hjälpa till med och vad Arbetsförmedlingen kan göra och vad det finns för förutsättningar om det här skulle bli så illa så att det verkligen träder i kraft.

Åkers Sweden AB har i dag ungefär 220 anställda i Åkers Styckebruk. Företaget tillverkar gjutna valsar. Av de 58 varslade finns 50 inom IF Metall-kollektivet och 8 inom tjänstemannakollektivet. De riskerar att bli utan jobb från och med den 1 november. Nu vidtar fackliga förhandlingar om neddragningen.

– Vi behöver justera vår produktionskapacitet efter marknadsläget, säger Fredrik Malmgren.

Han menar att en orsak till det försämrade marknadsläget är att Kina har ökat sin export av stål till USA och Europa. Det gör att Åkers kunder, som är stålproducenter i USA och Europa, säljer mindre stål och därmed även köper färre valsar än tidigare.

Åkers Sweden AB har jobbat med att förbättra produktiviteten.

– Vi har gjort väldigt stora förbättringar genom åren, framför allt de sista åren, men stålindustrin är ganska cyklisk. Nu är man inne i en svacka igen och vi kan inte påverka den så mycket själva. Förhoppningen är att vi kan komma tillbaks när marknaden kommer tillbaks.

Fredrik Malmgren räknar med att marknaden förr eller senare ska vända uppåt igen.

– Frågan är om det blir hösten -16 eller våren -17 eller när det blir. På längre sikt räknar vi med att det kommer tillbaks.

Åkers Sweden AB ägs sedan i våras av det amerikanska börsnoterade bolaget Ampco Pittsburgh och är en del av dess valstillverkande bolag Union Electric Steel. Enligt Fredrik Malmgren har varslen dock inget att göra med ägarbytet eller någon jakt på synergier i den nya koncernstrukturen.

– Nej, inte ännu. Vi kommer att komma till ett sånt arbete framåt också. Dagens varsel är marknadsrelaterat, säger han.

Åkers grundades 1580. Valstillverkningen startade 1806. Företaget är i dag den näst största arbetsgivaren i Strängnäs kommun. Anläggningen i Åkers Styckebruk har en forsknings- och utvecklingsavdelning som arbetar för hela koncernen. Anläggningen har även ett gjuteri och en mekanisk verkstad.

– Varslet är främst en kapacitetsanpassning och påverkar inte våra framåtriktande aktiviteter eller vår konkurrenskraft negativt. Vi kommer till exempel att bevara vår forskning och vi kommer att bevara resurser till att jobba vidare med till exempel energieffektiviseringar och vårt lean-arbete. Det kommer vi att i så stor utsträckning som möjligt att behålla till 100 procent. Vi har en verksamhet som ska leva vidare i framtiden, säger Fredrik Malmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!