Det är alldeles bredvid torget vid Folkets hus som drygt 20 lägenheter – fördelade på två huskroppar – är tänkta att uppföras. Huset närmast Bruksvägen ska enligt detaljplanen vara tre våningar högt.
Kvarteret heter Jören 1 och det är Bosmycket AB med säte i Falköping som driver planprocessen.
Men de Åkersbor som skulle beröras mest av att ha ett flerfamiljshus in på knuten är på krigsstigen.
– Hemifrån mig är det 17 meter till platsen där det närmaste huset ska stå, det är ingen skön känsla, säger Tapio Mäläskö.
Vi träffar honom och närmaste grannen Margaretha Skyman. De har bott i sina villor på Bruksvägen i 20 respektive 29 år.
– Vi vill ha Åker som det är, säger Margaretha Skyman.
Duon hade kallat flera grannar till ett möte på det närbelägna torget den 24 maj.
– Jag ska mejla till kommunen och berätta vad som kommit fram, konstaterar Margaretha Skyman.
– Vi ville ha in flera åsikter, konstaterar hon.
Tapio Mäläskö:
– Med tanke på att det rullar fordon med tung last till och från styckebruket så är det inte något bra ställe att bygga på. Jag undrar om någon ens vill skaffa lägenhet här. Det ska ju byggas på andra ställen i Åker, inte minst Brobyholm, så att det borde räcka till.
Nu hoppas han, Margaretha Skyman och deras grannar att synpunkterna ska blidka Strängnäs kommun.
– Grannen som satt solceller på sitt tak är inte road. Nej, det blir nog så att jag flyttar. Fast jag får nog aldrig ut det jag lagt på huset, vem vill köpa en kåk med det här läget, suckar Tapio Mäläskö.
Margaretha Skyman:
– Det gäller att mota Olle i grind.
Nästa skede i planprocessen är granskning.
– Förslaget bearbetas med inkomna synpunkter från myndigheter, sakägare och privatpersoner som beaktas i samband med revideringsarbetet, konstaterar David Sundholm, planarkitekt på Strängnäs kommun.
– Vi arbetar främst med volymer och trafikfrågan, poängterar han.
I nästa steg kommer det reviderade förslaget att gå ut för insamling av synpunkter från myndigheter, sakägare, privatpersoner och eventuellt andra personer som kan tänkas ha synpunkter.
Personerna som tidningen intervjuat anser att de här bostadshuset byggs väldigt nära ett villakvarter, kan man göra så?
– Ja, det kan man. Ofta är det en fördel att sträva mot blandad bebyggelse för att uppnå en hållbar stad.
Men vad händer med värdet på deras hus?
– Planprocessen tar inte ställning kring värdeminskning på närliggande hus. Men inom ramen för planprocessen utreder vi om förslaget kan innebära en betydande olägenhet för närliggande boenden, i detta fallet har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden gjort bedömningen att förändringen är acceptabel inom tätort.
Hur ser du på trafiksituationen?
– En bullerutredning är gjord. Nämnden och remissinstanser har gjort bedömningen att ytterligare utredning i dagsläget inte är aktuell. Enligt data som inhämtas från Trafikverket så passerade på en vecka i snitt fyra tunga lastbilar förbi Jören 1.
Vad säger du om missnöjet kring Jören 1?
– Det är medborgarens demokratiska rättigheter att ha åsikter om kommunens arbete, vi välkomnar konstruktiv kritik för att ständigt förbättra vårt arbete. Därför ser vi positivt på att medborgare lämnar in synpunkter på förslag som ställs ut för samråd eller granskning. Det är viktigt att medborgarnas röster blir hörda i processen.