Åkerskolan sticker ut – bättre resultat än genomsnittet

Årets grundskoleresultat i Strängnäs kommun visar bottensiffror, men det gäller inte för grundskolan i Åker: "Det är oerhört glädjande", säger rektorn Anders Petersson.

Fler elever på Åkerskolan får behörighet till gymnasiet jämfört med tidigare år. Resultatet sticker ut från genomsnittet i Strängnäs. "Oerhört glädjande", säger Åkerskolans rektor Anders Peterson.

Fler elever på Åkerskolan får behörighet till gymnasiet jämfört med tidigare år. Resultatet sticker ut från genomsnittet i Strängnäs. "Oerhört glädjande", säger Åkerskolans rektor Anders Peterson.

Foto: Fanny Lindblad

Åkers styckebruk2021-06-18 18:30

Tidigare i veckan skrev vi om årets preliminära grundskoleresultat från de kommunala skolorna i Strängnäs, som visar på en försämring jämfört med tidigare år. Genomsnittet speglar däremot inte Åkersskolan.

90 procent av eleverna i årskurs nio på Åkerskolan är behöriga till gymnasiet jämfört med genomsnittet i kommunen på 72 procent. 

Förra året var andelen gymnasiebehöriga i Sverige 86 procent och i länet 80 procent.

– Det är oerhört glädjande att långsiktigt arbete har gett resultat, säger Åkerskolans rektor Anders Petersson.  

Utvecklingen beror på flera faktorer, menar han.

– Vi har ökat andelen behöriga lärare och utvecklat undervisningen. Vi har höjt meritvärdet med 30 procent sedan niorna gick i årskurs åtta eftersom vi gjorde en satsning med utökat mentorskap. 

Hur har ni hanterat distansundervisningen? 

– En stor del av årskurs nio har varit i behov av stöd så de har varit på plats. Vi tog fram individuella planer för var och en med mål för hur de skulle få gymnasiebehörighet, sen har pedagogerna följt upp det här, menar Anders Petersson. 

På Åkerskolan har resultaten främst förbättrats bland flickor. I årskurs nio har antalet flickor med gymnasiebehörighet ökat från 67 till 95 procent, jämfört med pojkarnas 81 till 88. 

Vad tror du det beror på? 

– Vi är inte färdiga med analysen utan det är något vi behöver titta på, hur vi får pojkar och flickor att hamna på samma utveckling. Det är en utmaning för hela skolvärlden idag, menar Anders Petersson.

Förbättringen syns även i lägre årskurser. Förra läsåret fick 35 procent i årskurs sex godkänt i alla ämnen, en siffra som det här läsåret ligger på 51.

– Få lärarbyten, fokus på trygghet och studiero, utveckling av undervisningen är några av framgångsfaktorerna i årskurs sex, fortsätter han. 

Samtidigt är siffran 51 procent låg jämfört med Mariefredsskolans 67 och Stallarholmsskolans 82.

– Vi är inte nöjda med det. Det är en låg siffra och den kommer höjas successivt, säger Anders Petersson. 

Hur ska ni behålla den positiva utvecklingen? 

– Vi har ett helt nytt läge med andelen behöriga lärare. Det här kommer innebära att hela skolan kommer ha helt andra förutsättningar än tidigare. Så det ser ganska bra ut. Vi har även förstärkt skolledningen, säger rektorn.

– Vi var nöjda förra veckan, nu tar vi sikte mot ytterligare en höjning för nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!