– Jag tycker det är ett fantastiskt roligt initiativ, säger Peter Servin, vd för fastighetsbolaget som står bakom byggplanerna vid Råckstaån nära krutbruket.
– Vi hoppas att detaljplanen vinner laga kraft sommaren 2020 så att man under samma år kan börja anlägga vatten, avlopp och gator, säger Peter Servin.
Bolaget heter numera Åkers krutbruk AB, i stället för Brobyholm.
– Jag har en släktkoppling till området, dessutom är jag nostalgiskt lagd och historieintresserad, förklarar Per Hellgren, 45-årig författare och journalist.
Hans morföräldrar bodde i en trädgårdsmästarbostad i Brobyholm, intill det legendariska pensionatet.
Om bland annat detta skriver han i sin bok "Brobyholm, historia och minne", som bekostats av Åkers hembygdsförening.
– Brobyholm är något som många Åkersbor känner till. Mina föräldrar hade sin bröllopsfest där 1971. Det har även förekommit fester för idrottsföreningar, dopkaffen och sommargäster från Stockholm, berättar Hellgren.
Per Hellgren har förstått att det inte finns särskilt mycket dokumentation om Brobyholm där de sista husen revs i mittebv av 80-talet då krutbruket behövde avlysa ett större område för provskjutningar. Därför fick han leta i bland annat kyrkböcker, på kartor och i Riksarkivets samlingar för att kunna sammanställa en mindre bok.
– Egentligen har jag hållit på under hela 2019, men inte så intensivt hela tiden. I början var planen bara att skriva en artikel till hembygdsföreningens tidskrift. Men så växte materialet, säger Hellgren.
Pelle Johansson, ordförande i Åkers hembygdsförening, tycker det är bra med dokumentation.
– Idén är Pers från början, men han har skrivit åt oss. På lördag kommer boken att presenteras i Folket hus. Den är ganska billig och jag hoppas att folk är nyfikna. Det kommer finnas möjligheter att köpa boken vid senare tillfällen, säger Åkersbon sedan 1970-talet.
– Jag har vissa minnen från Brobyholm.
Åkers krutbruk AB ska dessutom visa mer om sitt projekt på nämnda julmarknad.
– Det blir vår marknadsansvariga Lisa Dufva som ställer ut och svarar på frågor, säger Peter Servin.
Han konstaterar att all arkeologisk undersökning i området är klar och presenterad för länsstyrelsen.
– Vi har bland annat undersökt ett boplatsområde från järnåldern, men det är inget som påverkar byggplanerna, säger arkeologen Lars Norberg
Brobyholm, som ingår i ett större projekt, ska bestå av cirka 500 bostäder.