Damm i Åkers styckebruk ska rivas för att främja fiskelivet

En damm från tidigt 1800-tal ska rivas vid mynningen till sjön Salvaren i Strängnäs kommun. Istället kommer en sjönacke att byggas för att underlätta fiskarnas framfart. "Den är väldigt raserad i nuläget", säger Malin Kjellin vid Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Malin Kjellin jobbar på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Malin Kjellin jobbar på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Foto: Privat

Åkers styckebruk2024-06-18 19:05

Nyheten i korthet

  • En damm från början av 1800-talet vid sjön Salvaren i Strängnäs kommun ska rivas för att främja fiskelivet.
  • Beslutet togs av Mark- och miljödomstolen och arbetet, som kommer att inkludera anläggandet av en sjönacke, måste slutföras inom de närmsta tre åren.
  • Malin Kjellin från Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund har arbetat med ägaren av marken, Åkers Kronopark AB, för att driva fram beslutet.

Från början av 1800-talet tills några årtionden in på 1900-talet har Salvaren och dess dammluckor förmodligen använts som en del i att säkra vattenförsörjningen till styckebruket inne i Åkers samhälle.

– Den är väldigt raserad och fyller ingen funktion längre. Precis som många andra dammar runt om i landet så står de kvar fast markägare kanske inte känner till eller haft tid att riva dem, säger Malin Kjellin vid Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Vattnet från sjön passerar genom sjöarna Idlången, Långsjön och Visnaren innan det via Råckstaån mynnar ut i Mälaren.

Det är Åkers Kronopark AB, som äger marken där dammen ska rivas, som tillsammans med Malin Kjellin arbetat för att skicka in en ansökan.

– Det är jättebra att man plockar bort den då den står kvar och är ett hinder för fiskar och andra levande organismer som behöver röra sig upp och ned i vattendraget, säger hon. 

Beslutet om att riva dammen är nu taget vid Mark- och miljödomstolen. Malin Kjellin berättar att det inte är helt lätt att få riva dammar. Det är många beslut som ska tas och framförallt så måste det undersökas om det finns några historiska värden med platsen.  

I domen står det: "Området runt dammen är rikt på lämningar efter skogsbruk i form av kolning, så som kolarkojor och kolbottnar efter resmilor – den metod för kolning som ersatte de ursprungliga liggmilorna vid valloninvandringen under 1600-talet". 

Några kulturvärden kopplade till själva dammen finns inte registrerade, men för säkerhets skull har en undersökning gjorts. 

undefined
Efter att dammen rivs kommer en sjönacke att byggas som kommer vara cirka 30 meter lång med en lutning så att bland annat fiskar kan röra sig obehindrat.
undefined
Dammen beskrivs vara i väldigt dåligt skick.

– Länsstyrelsen har varit och kollat och även bruksarkivet vid Åkers Hembygdsförening som har kommit fram till att det inte finns några kulturhistoriskt värdefulla delar kvar av dammen. 

Som en del i arbetet med att plocka bort dammen kommer en sjönacke att anläggas för att underlätta för fiskarna vid utloppet till sjön. 

– När dammen byggdes så togs stenar och grus bort från platsen så nu måste vi lägga tillbaka dem igen. Om vi inte gör det så sjunker vattennivån i sjön. 

Hur fungerar en sjönacke rent praktiskt?

– Den gör så att vattennivån i sjön håller sig på rätt nivå samtidigt som fiskar och andra vattenlevande organismer kan ta sig förbi. Om man inte har påverkat platsen historiskt sett så är det ungefär så det brukar se ut vid sjöar. Det blir som en porlande bäck nedanför sjön med sten.

En viktig del i arbetet är också att försöka minimera grumling vilket skulle kunna påverka fiskarna. 

– Då brukar man lägga ut halmbalar eller granris som fångar upp grummel medan man arbetar. Det är ett väldigt litet ingrepp så det ska inte påverka någonting negativt.

undefined
Ett exempel på hur en sjönacke kan se ut. Bilden är tagen före och efter åtgärden, i samband med att Sportfiskarna gjorde om dammen vid Långaedet i augusti förra året.

Om det däremot skulle finnas musslor på platsen så kan arbetet med att riva dammen komma att påverkas. 

– Om vi hittar något sådant så kommer vi att flytta musslorna temporärt så man inte skadar dem.

Som det ser ut nu så måste arbetet med att riva dammen ske inom de närmsta tre åren. Grävningsarbetet sker antingen sensommar/tidig höst eller vinter för att minimera påverkan på naturmiljön. Det väntas ta ungefär en arbetsvecka att genomföra allt.

– Det är ett väldigt litet vattendrag och dammen har som sagt redan rasat så det handlar mest om att plocka bort träbitar och betong. 

Karta: Sjön Salvaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!