Tidningen kunde nyligen berätta att Strängnäs kommun går in och köper den omdebatterade gamla verkstadstomten vid Bruksvägen i Åkers styckebruk. Kommunens vision är att det ska bli bostäder på tomten.
Men bostäder är ingen ny idé. Anders Danielsson, ägare till J Åkers fastighets AB, skrev planavtal med kommunen för många år sedan för att kommunen skulle ta fram en ny detaljplan med målet att göra det möjligt att bygga bostäder.
– Vi skrev planavtal i februari 2017. Innan jag köpte fastigheten 2016 så hörde jag mig för hos kommunen om det fanns något intresse. Jag är byggare och fastighetsutvecklare, har hållit på med det i 40 år så jag vet vad jag håller på med. Jag har gjort liknande projekt många gånger tidigare, berättar Anders Danielsson.
Enligt Anders Danielsson var kommunen då mycket positiv till bostadsplanerna.
– På kommunen var de jätteglada och tyckte att det var fantastiskt att någon ville ta tag i det här igen, för tomten var liksom en skamfläck i Åkers styckebruk. Med de förutsättningarna så skrev vi planavtalet. Men arbetet har gått hackigt hela tiden och det har tagit onödigt lång tid. De har bland annat haft brist på handläggare.
År 2022 stoppades detaljplanearbetet för att tre våningar ansågs bli för högt. Då hade man kommit så långt att det fanns en planbeskrivning som hade varit ute på samråd.
– Från första början var det inte snack om någon våningshöjd, det kom något år senare. När vi hade gjort ett antal förslag då tog kommunen äntligen fram hur det skulle få se ut. Då skulle det vara två och en halv till tre våningar. Till slut hittade vi ett förslag som alla tyckte var jättebra. Vi kom så långt att förslaget skulle granskas och gå till beslut men då stoppades alltihop.
Han säger också:
– Jag var i kontakt med flera av politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och de flesta tyckte att förslaget var jättebra och önskade mig lycka till, sedan tog det stopp.
Anders Danielsson berättar att han även försökte att blåsa liv i projektet hösten 2023.
– Då fick jag höra att "om du tar bort en våning, då är det här inte några problem". Då satsade jag nya pengar på ritningar. Sedan kom en tjänsteperson på kommunen och sågade alltihop. Då kom min totala krokning.
Anders Danielsson betonar att han är medveten om risker vid byggprojekt.
– Men ska man gå i land med ett sådant här projekt, vilket jag som sagt var har gjort flera gånger förut, då vill man ha med sig kommunen. Man vill att kommunen ska stå för de utfästelser som de gör.
Nu säljer Anders Danielsson fastigheten till Strängnäs kommun.
– Jag kliver av. Jag har helt enkelt tröttnat på att fortsätta kämpa. Hade det varit som kommunen sa från början då hade det stått två hus där nu. Det skulle ha varit 20–25 hyresrätter.
Men Anders Danielsson vill betona att han inte är arg på kommunen.
– Jag har inga hårda taggar mot kommunen. Nu har vi kommit till en lösning som både jag och kommunen är nöjda med. Nu kan kommunen göra vad den vill med tomten och då hoppas jag på att det blir någonting som alla kan känna sig bekväma med. Jag önskar kommunen lycka till.
Den gamla verkstadstomten är ett samtalsämne i Åkers styckebruk med anledning av att det står fullt med olika slags fordon i olika skick på fastigheten.
Varför är tomten så belamrad?
– Jag har sett till att hyresgästen håller sig inom ramarna för befintlig detaljplan. Det är ju en bensinstationstomt och där får det vara bilar. Jag har bett att hyresgästen ska städa av lite. Men nu är det på väg att få ett slut. Jag har sagt upp min hyresgäst och den sista september ska allt vara avstädat och klart.
Tidningen har pratat med Anders Härnbro (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, som dock inte har haft posten under alla de år ärendet har pågått.
Varför gick det så långt som till att förslaget skulle granskas innan det stoppades?
– Ofta i de här processerna så är det ett önskemål från exploatören att det ska komma till granskning. Här handlar det ju också om vad de närboende hade för inspel. Det är lättare att ta fram det vid ett samråd, säger Anders Härnbro.
Varför gick det inte att hitta en ny lösning, exploatören var ju villig att ta bort en våning?
– De lösningar som föreslogs i stället var inte tillräckliga helt enkelt för att möta de krav som nämnden hade satt upp för att kunna bygga på ett sätt som respekterade den lokala miljön i Åkers styckebruk och kulturmiljön. Det var fortfarande en alldeles för stor inverkan på de närboendes integritet.
Hur tycker du att kommunen har skött ärendet?
– Vi har skött arbetet med detaljplanen bra. Vi har försökt att lyssna och skapa förändringar. Det kanske, när man tittar på det i efterhand, emellanåt kunde ha gått fortare. Det finns också personalskäl och liknande, man byter medarbetare, som gör att arbetet förskjuts över tid. Det är ingenting som ligger i den planerade processen men som ändå kan hända.
Exploatören menar att ni politiker var positiva i början men att sedan plötsligt vände det. Varför det?
– Jag tycker att det är jättebra att man ska göra något åt tomten i Åkers styckebruk men det betyder inte att man kan göra vad som helst och hur som helst. Det är där som vi inte har mötts.