En trappa upp i församlingshemmet i Åkers styckebruk övar tretton tjejer på torsdagar. Vid pianot sitter Ulrika Johansson från Svenska kyrkan.
– Vi började för två veckor sedan. Programmet består av ganska traditionella luciasånger som "Staffan var en stalledräng" och "Luciasången". Som ett lite poppigare nummer sjunger vi "Tänd ett ljus", säger Ulrika Johansson, och syftar på a capella-sången som blev en stor julhit och låg på svensktoppen i åtta veckor efter att den kom 1987.
Bland tjejerna i kören finns också luciakandidaterna Linnea Sollén, Karolina Danielsson, Frida Hedin och Nora Johannesson, samtliga 15 år. Vid Strengnäs Tidnings besök var dock Nora Johannesson sjuk.
Vad gjorde att ni ville ställa upp som kandidater?
– Jag tycker att det är en rolig tradition, säger Karolina Danielsson.
– Jag har varit med andra år som tärna, säger Frida Hedin.
Vad har lucia för symbolisk betydelse?
– Man sprider julglädje och ljus, säger Linnea Sollén.
– Man blir ett ljus i mörkret, säger Karolina Danielsson och Frida Hedin nästan i munnen på varandra.
För den som vill rösta finns röstsedlar på Åkers blommor, Brödboden och på biblioteket. Och om man röstar så har man chansen att vinna ett pris, en bok eller en teckning av Reino Carling. Totalt lottas tio priser ut.
– Det är redan ganska många som har röstat, men jag räknar med fler i samband med julmarknaden nu på söndag, säger Ylva Binder, ordförande i Åkers hembygdsförening, som arrangerar luciafirandet tillsammans med Svenska kyrkan och Åker-Länna församling.
För lucian och tärnorna väntar en hektisk dag fredagen den 12 december. Då åker ljuståget runt till företagare i Åkers styckebruk, även Riagården får besök. På lördagen sker kröningen av lucian i Åkers kyrka.
För den som vill ha lite julstämning innan luciadagen är det som sagt julmarknad på söndag. Ylva Binder öppnar sin butik i stationshuset och utanför kommer cirka tio stånd att stå. En tomte kommer att ta emot önskelistor från barn och för den som är frusen finns lite värmande glögg för kropp och själ.