– Ni kanske tycker att det här bara är pensionärsdans.
PeÅ Jacobsson blickar ut över Åkerskolans gympasal. På golvet sitter skolans samtliga niondeklassare och många har blicken fäst på det gröna gympasalsgolvets färgglada linjer.
– Det kanske ni tycker eftersom det också finns pensionärer som dansar just det här, men samtidigt är det bland det finaste vi har. Det här är världens bästa mötessätt, fortsätter han.
– Nu sätter vi igång.
"I can jive" med Jerry Williams dundrar genom gympasalens ljudanläggning. Dansen är ett faktum.
PeÅ Jacobsson har dansat pardans sedan 1980-talet och varit instruktör sedan 90-talet. I 15 år har han lärt kommunens nior att bugga och dansa foxtrot inför deras årliga dans på Vikingavallen i Stallarholmen.
– Vi vill få tillbaka pardansen igen. Det här är en så bra umgängesform där man jobbar tillsammans. Det är inte många gånger som två personer, ung som gammal, kan mötas på det här sättet, säger han.
Årets pardanskväll äger rum på torsdag men innan dess är det en hel del förberedelser som måste göras. Varje dag under veckan besöker PeÅ Jacobsson därför samtliga högstadieskolor i kommunen.
– Regionvis kan det vara lite blyghet bland eleverna men det tar sig efter hand, förklarar han.
Efter en knapp halvtimmes buggande ekade "That don't impress me much" med Shania Twain över gympasalen. I stort sett all form av blyghet var som bortblåst.
– Det gick lite halvbra till en början men jag tycker att vi har lagt en bra grund nu, säger Anton Karlsson som går på Åkerskolan.
Han får medhåll från klasskamraten Wilhelm Matsson:
– Det var första gången vi dansade faktiskt men det var riktigt kul. På torsdag får vi visa vad vi har lärt oss.
Även eleven Johanna Andersson var nöjd med dagen.
– Jag tyckte det var kul, jag gillar att dansa. Jag vet däremot inte om jag kommer att fortsätta med just sådan här dans.
Hur ser pardansscenen ut 2015?
– Den lever men den är inte lika vital som den var under 70- och 80-talet. Det finns inte lika många dansband längre som förut, men som umgängesform är pardansen fortfarande vid liv, säger PeÅ Jacobsson.