Byggprojektet i bostadsområdet Brobyholm har beskrivits som världsunikt. Uppmärksamheten kring det har varit stor, och några av de företag bakom satsningen – ABB, Samsung och OBOS Kärnhem – finns med på plats i Åkersberga, där de mer än gärna pekar ut alla små och stora tekniska lösningar som man implementerat i det demonstrationshus som står färdigt.
Tanken är att i princip alla tekniska komponenter i huset ska gå att koppla ihop och styras via en app.
Redan vid ingången möts man av den första.
– De smarta uppkopplade och återvunna strömbrytarna ”Saga” har installerats istället för vanliga strömbrytare. Den traditionella ringklockan har ersatts med en displayskärm och kamera. Via den kan uppkopplade enheter som telefoner och surfplattor se vem det är som vill komma in i ens hem och på distans släppa in besökarna, säger Henrik Widlund, teknikexpert och projektledare på ABB.
Liknande uppkoppling finns för nästan alla hemmets vitvaror: från kyl och frys till jalusi och tvättmaskin.
– Det är egentligen bara mikron som inte har wifi, säger Rikard Fornbäck, produktspecialist på Samsung.
Men det är inte det som kommer göra Brobyholm unikt, då många av dessa applikationer redan finns ute på marknaden i dag.
Det som gör att Brobyholm sticker ut är framförallt bostädernas uppkoppling till varandra.
– Vi har varit och tittat på liknande projekt runt om i världen och vi har inte hittat någon som har samma ambitionsnivå på ett enat system för att få tekniken i de olika bostäderna att prata med varandra. Vår tanke är att ta ett grepp kring hela samhället. Det finns ingen som tar ett så holistiskt grepp om det. Ambitionen är att det ska bli världens smartaste bostadsområde, säger Douglas Lundholm, vice vd på S. Property group.
Han fortsätter:
– Angående energi tittade vi länge på hur vi kunde optimera det för alla. Vi undersökte om vi kunde bygga ett eget elnät för området, så energin kan delas mellan husen och spara pengar. Det visade sig vara svårare än vad vi hade tänkt. I stället landade vi i att använda oss av virtuella energigemenskaper, där man inom begränsade geografiska områden får dela energi mellan varandra, utan att man behöver sälja tillbaka till nätet.
Douglas Lundholm delar upp projektet med de smarta hemmen i tre områden:
– Det ena är "energihantering", alltså olika sätt att spara energi. Det andra är "enkelhet", det vill säga när du sitter i soffan och trycker på en knapp så ska allting som du vill hända. Det sista är "säkerhet", och det kan till exempel vara om du går hemifrån och har glömt att låsa ett fönster så talar telefonen om det för dig.
Att kunna trycka på en knapp och få flera saker att hända benämns som att sätta igång olika scenarion. Ett sådant kan vara att robotdammsugarna i huset drar igång när man låser och lämnar hemmet; ett annat kan vara att persienner dras ner och belysningen släcks när det är dags att samla familjen framför fredagsfilmen.
Säljstarten är beräknad till andra kvartalet 2024. Både inflytt och säljstart beror dock på hur marknadsläget ser ut.
– Teoretiskt går hela konceptet att genomföra med bara två bostäder. Men fördelen med energidelning och liknande ökar ju större område det blir. Målsättningen är att man kan haka på ännu fler inne i sitt bostadsområde, till exempel närliggande industrier, säger Douglas Lundholm.
Det för tankarna direkt till Åkers Sweden i det här fallet. Hur har kommunikationen sett ut med dem?
– När man bygger virtuella energigemenskaper i Portugal så är en grundprincip att använda sig av vad de kallar för en "anchor client", som ofta är ett jättestort lager med massor av solpaneler på taket, som producerar mer el än vad de själva kan använda. Eftersom ingen har gjort något liknande i Sverige så har vi ett stort jobb framför oss tillsammans med Vattenfall för hur vi ska få det på plats. När vi har kommit så långt är tanken att vi ska titta runt och se om vi kan få med oss aktörer inom industrin. Vi har haft dialog med Åkers Sweden om lite andra saker, men mest om de varit intresserade av boende för sin personal.