Det är alltid en viss rörlighet bland personalen på skolor i samband med läsårsskiften, understryker Katarina Holmsten som är chef för grundskolorna i Strängnäs kommun. De som ser sig om efter andra jobb brukar sluta då, och det är också till sommarloven som visstidsanställningar bruka löpa ut.
– Men jag har fått uppfattningen att det var något fler uppsägningar än det brukar, säger hon, utan att kunna uppge något exakt antal.
Åkerskolan har inte haft någon ordinarie rektor sedan Stephan Eriksson lämnade Strängnäs kommun som arbetsgivare i mars. Rekryteringen går trögt, vilket tidningen har berättat om flera gånger tidigare. En så kallad hyrrektor togs in under våren och just nu är en tillförordnad rektor anställd på deltid.
– Jag har inte hört något annat än att personalen har varit nöjd med dem, men att inte veta hur det ska bli skapar en oro för en del medarbetare. Jag tror att en del uppsägningar har med det att göra; att det inte har funnits en stabilitet på skolledningssidan under våren, säger Katarina Holmsten.
Hon konstaterar att det råder allmän lärarbrist i landet, och att det är kommuner som kan konkurrera med högre löner som har lättast att få tag på lärare.
– Vi måste fundera kring hur vi skapar så bra villkor som möjligt för våra lärare. Men det här är inget som är unikt för Strängnäs, utan verksamhetschefer i många kommuner säger samma sak. Jag kan inte se att det finns något specifikt som gör det sämre att jobba i Strängnäs än någon annanstans, säger Katarina Holmsten.
För tillfället ligger sex lärartjänster på Åkerskolan ute på annons. Till Lännaskolan, som ingår i samma rektorsområde, söks just nu två lärare.