Det har gått nästan två år sedan som Tord Tjernström, dåvarande ordförande i Föreningen Folkets hus, gick ut och berättade att Folkets hus skulle säljas.
Sedan dess har det spekulerats vad som ska hända med byggnaden. Men i och med försäljningen i går kan man säga att Folkets hus lever vidare i en nygammal tappning. Det är Gula industrihuset i Stallarholmen och Kruus Byggnads AB som gått samman och satsar.
– Vi kommer fylla huset med företagsverksamhet och ideell verksamhet, säger Magnus Eriksson, den andra delen i den nya ägarkonstellationen.
– Bolagets namn kommer ändra namn till Centrum i Åker AB och det säger en del vad vi vill göra, slår Martin Kruus fast.
Det var kommunen som förde de samman och Magnus Eriksson och Martin Kruus, som är gamla skolkamrater, har tidigare pratat om att göra något tillsammans.
– Vi såg direkt att det passade oss och låg i linje med vad vi vill göra. Att bygga upp ett centrum kring torget är den långsiktiga planen, säger Martin Kruus.
De hoppas att de nya hyresgästerna ska skapa ett flöde av folk, ruljans, att kunder ska lockas till Folkets hus. De kommer kontakta andra fastighetsägare och även kommunen för att prata framtid. Kommunen ska till exempel ta fram en översiktsplan speciellt för Åker om framtida bebyggelse.
– 35 000 fiskekort säljs per år och det är en väldig efterfrågan på övernattningsmöjligheter. Ett bed and breakfast skulle behövas, säger Martin Kruus.
Med ett nytt centrum kring torget knyts banden med hur det var för bara några decennier sedan. Då var torget en naturlig samlingsplats med bland annat polisstation och kommunhus. Själva Folkets hus, fastigheten, kommer till viss del att göras om men det karaktäristiska, som skylten och den jättelika målningen på övre plan, ska behållas.
Även de föreningar som i dag hyr lokal i huset, bland annat Åkersrevyn, Unga örnar, Finska föreningen och PRO, väntas vara kvar. Frågan är vad som händer med Föreningen Folkets Hus?
– Beroende på hur många slantar som blir över efter försäljningen kan vi kanske fortsätta som en ren nöjesförening. En ny styrelse får titta vidare på det, säger Anna-Lena Hallén, kassör.
Lånen till kommunen och banken på sammanlagt 1 833 000 kronor är lösta. Återstår är att betala räkningar till Sevab och Vattenfall.
– Det är en epok som går i graven, men samhället förändras och nya behov uppstår. De här killarna vet vad de håller på med och jag tror inte att någon Åkersbo blir ledsen, säger Anna-Lena Hallén.