Halkbana Strängnäs AB är det mest snabbväxande företaget i Strängnäs kommun, enligt DI som varje år kartlägger snabbväxande företag. Mellan 2018 och 2021 ökade företaget sin omsättning med 111 procent, till 10,5 miljoner kronor.
– Kul, men det är både tur och skicklighet, säger Nicolas Sarkis och tittar in genom fönstret i dörren till klassrummet där ett tiotal unga personer lyssnar koncentrerat på läraren som snart ska ta dem ut på halkbanan.
– Alla är på plats, bra, säger han och ger sin bild av hur undervisningen förändrats under de tio år som han drivit halkbanan ett par minuters bilfärd från motorvägsavfarten vid Åkers styckebruk.
– Tidigare var det fokus på att eleverna skulle lära sig att hantera bilen när den sladdar. Nu är det mycket mer utbildning om hur man undviker att få sladd över huvud taget.
Det tursamma är att många har valt att ta körkort under de senaste åren. Möjligen är halkbanor en av få verksamheter som sett en positiv effekt av pandemin. Skickligheten som företaget gett prov på handlar om framför allt två saker, tycker Nicolas Sarkis.
– Dels är vi måna om kvaliteten på våra utbildningar. I vår bransch är säkerheten viktigast. Om vi förstår att någon har bokat en tid på halkbanan men inte kört så mycket bil ser vi till att en lärare åker med den personen i bilen först. Dels satsar vi mycket på att verksamheten ska ha ett bra miljötänk.
Hållbarhetsaspekten är extra viktig för ett företag som har en ung målgrupp. Företaget använder elbilar för att hämta och lämna elever. Inga kemikalier används på halkbanan och det vatten som används för att spola halkbanan är eget vatten för att inte belasta den kommunala vattenförsörjningen.
Det geografiska läget är också gynnsamt. Halkbanan marknadsförs som en halkbana i Södertälje, fast det är flera mil dit.
– Det är för att vi tar emot körskoleelever som ska göra sin riskutbildning från Södertälje, där finns ingen halkbana.
Dessutom kommer många kunder från Eskilstuna och Strängnäs.
Vad är det vanligaste misstaget?
– Att man inte kan hålla hastigheten på banan.
Du som är halkproffs har väl aldrig råkat ut för en halkolycka?
– Jodå. Fast det var innan jag började jobba med det här, säger Nicolas Sarkis.