Efter att Strengnäs Tidning skrev om soptippen norr om Svarvarevägen hörde många av sig. Många, samtliga Åkersbor sedan decennier, berättade att tippen varit Åkers egen kommunala soptipp. För flera ungdomar var det ett nöje att sitta där uppe i skogen och skjuta prick på råttor, stora som katter.
Men då var då. 1973 lades soptippen ned och på senare tid har samhällsbyggnadskontoret på Strängnäs kommun jobbat med att ta fram en avfallsplan som också gäller de gamla soptipparna. I slutet av april ska kommunstyrelsen ta ställning till den. Den del som gäller soptipparna, bilaga tre, handlar om i vilken ordning man ska gå vidare med miljötekniska undersökningar.
Till grund för dessa undersökningar finns redan en förstudie. Syftet med den var att få en inblick i vad som kan dölja sig i massorna av avfall samt berätta vad man ska undersöka vidare.
Men vad döljer sig då i skogen, norr om Svarvarevägen, där folk slängde hushullssopor, bygg- och rivningsavfall, bilvrak, aska och kanske även kemikalier? Enligt förstudien uppskattas att 20 000 kubikmeter deponerats på en yta som är 11 000 kvadratmeter stor. Resultatet av provtagningarna vid soptippen, i det angränsande diket, visar förhöjda halter av koppar, krom och nickel. Även förhöjda halter av zink, ska ha uppmätts. Också molbyden och kobolt ska ha överskridit riktvärden.
– Jag kan inte uttala mig om hur allvarligt det är, men det är tillräckligt allvarligt för att göra ytterligare provtagningar, säger miljöchef Helena Segervall på Strängnäs kommun.
Enligt förstudien kan man ifrågasätta den riskklass som soptippen har fått och utredaren skriver att den eventuellt bör höjas från en trea till en tvåa – något som betyder stor risk för människors hälsa och miljö.
Men Ulrika Martell, uppdragsledare på Structor som gjorde förstudien, tonar ned allvaret. Metallerna i sig är inte "jättefarliga". Av de nämnda metallerna är krom och nickel något mer skadliga än de andra.
– Det var inte alarmerande på något sätt, säger Ulrika Martell, och tillägger att man inte vet halten av metaller i intilliggande mark och att det är högst väsentligt i sammanhanget.
– Men jämför man med generella värden för hela landet så är de något förhöjda, säger hon.
Undersökningen av soptippen kommer göras under detta år. Enligt förstudien bör man bland annat analysera om det skett spridning av olämpliga ämnen till grundvattnet.
Man ska också ta reda på vad som faktiskt finns i massorna.