Här äter eleverna i klassrummet – för att minska smitta

Smittspridningsläget i samhället har på Åkerskolan lett till en kreativ lösning. En del av eleverna får skolluncherna serverade i klassrummen – för att minska trängseln i matsalen.

På Åkerskolan har man hittat en kreativ lösning för att undvika trängsel i skolmatsalen.

På Åkerskolan har man hittat en kreativ lösning för att undvika trängsel i skolmatsalen.

Foto: Joakim Serrander

Åkers styckebruk2020-11-16 17:54

"Nu är det allvar." Så lät budskapet när Åkerskolans rektor Anders Petersson förra veckan i en video riktade sig till vårdnadshavare. Skolan har anpassat sig till det nya coronaläget. 

– Vi har under våren och hösten regelbundet riskbedömt verksamheten. I och med att vi nu har fått en ökad smitta i samhället tittar vi över våra egna åtgärder. Det gör vi varje vecka, säger Anders Petersson och fortsätter:

– En sak som vi har sett är att det är för många barn och ungdomar i matsalen.

På skolan i Åkers styckebruk går runt 560 elever. För många för att alla skulle rymmas i matsalen på ett coronasäkert sätt. 

Klasserna 1–3, som har undervisning närmast matsalen får därför sedan i tisdags sina luncher serverade på plats.

– Det är bara tio meter mellan deras klassrum och matsalen, så vi kör maten till korridorerna. Det fungerar utmärkt.

Hur har det tagits emot av eleverna?

– De tycker att det är mysigt, säger Anders Petersson.

Han fortsätter:

– Vi hade redan under våren lösningen att vissa klasser åt utomhus under den perioden då det var fint väder. Nu är läget ett annat utifrån vädret så då glesar vi ut.

Förutom matserveringen tittar ledningen på Åkerskolan även på andra lösningar för att minska trängsel och förebygga smittspridning. Bland annat vill man införa att fler raster hålls utomhus.

– Vi vet att barn och ungdomar inte smittar på samma sätta, men vi tar det här på största allvar, säger Anders Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!