Första spadtaget för nya ställverket i Åkers styckebruk

Ett gäng grävmaskiner kör runt över en stor grusplan. På ena sidan av dem sprakar det smått oroväckande från de närliggande elnätsbyggnaderna. På andra sidan susar bilarna förbi på motorvägen i 120 km/h. Det är här, bara några hundra meter från E 20 mellan Åker och Mariefred, som en historisk utbyggnad och modernisering av det svenska elnätet kommer att ha sin början.

Det nya ställverket kommer att ligga intill E 20 och kosta drygt 200 miljoner kronor att bygga.

Det nya ställverket kommer att ligga intill E 20 och kosta drygt 200 miljoner kronor att bygga.

Foto: Oscar Stomberg

Åkers styckebruk2024-08-21 20:40

Nyheten i korthet

  • Svenska kraftnät har inlett bygget av en historisk utbyggnad och modernisering av det svenska elnätet nära E20 mellan Åker och Mariefred.
  • Det nya ställverket i Åker kommer att vara det första i Sverige att vara digitalt, vilket kommer att göra det möjligt att upptäcka och rapportera in fel i systemet mer effektivt.
  • Bygget förväntas vara klart till sommaren 2026 och projektledaren tror att den nya modellen kan reducera byggtiden för framtida stationer med cirka tio procent.

– Den nya digitala transmissionsnätsstationen är ett pilotprojekt för Svenska kraftnät som vi bygger med digitaliserad teknik i stället för analog. Målet är att vi ska kunna ta fram en ny sorts standard för framtiden gör att vi kan bygga dem snabbare och effektivare, förklarar Christoffer Bäckman, projektledare för genomförandet på Svenska kraftnät.

Transmissionsnätet är grunden för den svenska elförsörjningen. Totalt består det av drygt 17 500 kilometer kraftledningar och ungefär 175 transformator- och kopplingsstationer, enligt Svenska kraftnäts egen information.

undefined
"Det är ingenting som kommer att påverkas under projektets gång", säger Christoffer Bäckman, projektledare för genomförandet på Svenska kraftnät.

Om någonting slår fel i transmissionsnätet kan det i värsta fall leda till att delar av Sverige blir helt utan ström. Därför måste komponenter som stationen – även kallad ställverket – i Åker vara både välskötta, säkra och driftsäkra.

Ställverket i Åker kommer att vara det första i Sverige att vara digitalt. I och med den digitala övergången kommer stationen på ett bättre sätt att kunna upptäcka och rapportera in fel som den upptäcker i systemet. Den kommer på ett sätt att övervaka sig själv. I en konventionell station märker man ibland inte vad som är fel förrän en viss del av stationen ska användas.

Prislappen för stationen väntas landa på en bit över 200 miljoner kronor.

undefined
Det är en relativt stor yta som kommer att användas, ungefär från där bilden är tagen fram till grävmaskinen längre bort i bild.

Ställverket som används i dag kommer att rivas, men bara den som används av Svenska kraftnät. Den som står precis bredvid, som används av Vattenfall och möter regionnätet, kommer att förbi orörd.

– Den vi använder är från början av 80-talet och de håller ungefär 40 år. Den vi bygger nu kommer också att hålla i 40-50 år, säger Christoffer Bäckman.

Varför blev det just här i Åker som pilotprojektet prövas?

– Det är en ganska liten station som ligger bra till relativt nära Stockholm. Man ville testa på något som är litet och behändigt. Det är inte ofta man kan få såna här lagom små stationer i närheten av Stockholm.

undefined
Arbetet beräknas ta ungefär två år. Den nya stationen kan därför vara i drift sommaren 2026.
undefined
Den nya stationen kommer att stå i drygt 40-50 år.

Det första spadtaget togs på onsdagsförmiddagen. Arbetet väntas bli klart och stationen i drift till sommaren 2026. Under byggtiden ska varken boende i närheten eller trafik påverkas, enligt Svenska kraftnäts representanter. Det kommer inte heller märkas någonting i övergångsfasen mellan att den gamla stationen rivs och den nya står på plats.

Christoffer Bäckman tror att det på sikt går att kapa byggtiden för en station med cirka tio procent enligt den nya modellen.

undefined
Erik Wejander är projektledare för utveckling på Svenska kraftnät. Han säger att risken för strömavbrott kommer att minska med den nya stationen.

Övergången från analog till digital teknik innebär inte att det kommer att öppna för fler cyberattacker, enligt Svenska kraftnäts projektledare för utveckling, Erik Wejander:

– Vår analys visar att det inte kommer att skapa fler angreppsvägar utifrån. Utåt sett ser stationen ut precis som övriga stationer runt om i Sverige. De nya lösningarna är inom själva stationen. Det blir därför inte fler cyberangreppsvägar på grund av det.

– Däremot så inför vi ny teknik och nya komponenter, vilket vi måste göra med lite eftertanke. När vi bygger in nya system och funktioner kommer vi att ha produkter som inte är lika beprövade som de konventionella. Därför måste vi testa det i vår egen testmiljö.

Är ni färdiga med de testerna eller är det fortfarande på gång?

– Vi har testat sedan ett tag tillbaka och vi fortsätter med det. Det kommer att testas av nu under kommande år. Det kommer inte att göras så jättemycket tester i Åker då att det är en industrianläggning i drift, säger Erik Wejander.

undefined
Det första spadtaget togs på torsdagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!