Sporträttet
Hon är född i Huddinge men kom redan som liten till brukssamhället och det var här som Anna-Karin Wilmi gick i grundskolan och inledde idrottandet.
– Jag började med gympa i blå ballerinadräkt och sockiplast, sen blev det handboll 1987 eller 1988.
Hon har provat på andra idrotter också och på senare år lagt ner sin själ i ÅIF som ordförande först i fotbollssektionen och därefter i huvudstyrelsen.
– Föreningen betyder allt för samhället. Den är pulsen här som gör att samhället fungerar.
Men ni kunde vara ännu bättre?
– Det finns alltid utrymme för mer. Men vi ska vara stolta också och känna att det duger precis som det är.
Åkers IF består av cirka 800 medlemmar. På menyn finns fotboll, gymnastik, orientering, handboll, skidor och ytterligare två kommittéer. Hockeyn sorterar sedan cirka tio år under Åker/Strängnäs flagg.
Fotbollen har klart flest aktiva. Det finns en stor herrtrupp i division 7, motionsfotboll och sju ungdomslag.
Varje år kring midsommar arrangeras dessutom en fotbollskola för nuvarande och eventuella spelare och nybörjare i åldrarna 7–12 år.
När tidningen besöker Bruksvallen (vi sitter i själva verket inne i ishallen) har Anna-Karin Wilmi och styrelsekollegan, tillika partnern, Erik Örtenberg kallat de unga instruktörerna från de egna leden till en infoträff.
– Ska vi försöka få 100 deltagare i år, säger Anna-Karin Wilmi i riktning ungdomsledarna.
Nyligen skrev tidningen att både Vasavallen och Hammarens IP under 2024 ska få nya konstgräsmattor, varpå en och annan Åkersbo uttryckte sitt missnöje över att Bruksvallen "bara" har naturgräs och grus att hålla till godo med.
ÅIF-basen håller dock en låg profil när ämnet kommer på tal.
– Vi tränar på de underlag som finns. Åker har en av Sörmlands finaste gräsmattor. Så konstgräsfrågan är inte viktigast just nu.
Belysning då?
– Ja, det är något som vi jättegärna vill ha, speciellt kring A-planen. Det skulle förenkla verksamheten om höstarna. Vi har en bra dialog med kommunen, och jag vill framhålla att kommunen hjälper oss med mycket. Så möjligheten finns. Dessutom vill jag framhålla vår fantastiska vaktmästare.
Är det något som saknas i Åkers IF som du skulle vilja se?
– Min önskan är fler engagerade vuxna som törs stänga av sina mobiler under mötena.
Vad är viktigast för dig i föreningsarbetet?
– Det fina med en ideell förening är just gemenskapen och glädjen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och alla i vår förening och de runtomkring som hjälper till är värdefulla och bra.
Vad ser du mest fram emot under 2024?
– Årsmötet den 27 mars. Skulle föreningen hitta en annan ordförande så kommer jag ändå att finnas kvar på något sätt. Alla krafter behövs.
Civilt arbetar Anna-Karin Wilmi som florist och driver eget i partihallarna i Årsta.
– Jag utgår därifrån och reser en hel del i jobbet. Jag sitter även i floristernas yrkesråd och granskar florister som tar sina gesällbrev.
Varje vecka tvingas Åkersbon tacka nej till uppdrag.
När tidningen frågar om hennes roligaste uppdrag berättar Anna-Karin Wilmi en aktuell historia.
– Åkers tidigare ledarprofil Sven-Åke Högkvist hörde av sig. Han ville att vännen Conny Bergqvist som var Sven-Åkes första värvning till klubben skulle få en bukett rosor på 80-årsdagen. Efteråt ringde Conny upp och tackade mig. Det kändes lite extra, han var vaktmästare när jag gick på Åkerskolan.