Ida Norström, 24 prisas – berättar om branschen

Den femte juni var inte som andra dagar. Ida Norström tog emot Amchams utmärkelse som årligen tilldelas en ung entreprenör. Här berättar hon om sin drivkraft och hur det är att vara kvinna i elbranschen.

Ida Norström tog emot Amchams utmärkelse som i år tilldelades en ung kvinnlig entreprenör. "Det är jättekul", säger hon. Däremot kan det vara tufft i elbranschen som ung och kvinna. På kundmötena har hon ofta med en äldre manlig kollega. ”Då får jag bättre gensvar”, säger hon.

Ida Norström tog emot Amchams utmärkelse som i år tilldelades en ung kvinnlig entreprenör. "Det är jättekul", säger hon. Däremot kan det vara tufft i elbranschen som ung och kvinna. På kundmötena har hon ofta med en äldre manlig kollega. ”Då får jag bättre gensvar”, säger hon.

Foto: Amcham, Joakim Serrander

Åkers styckebruk2022-07-13 06:43

Ida Norström for till Bryssel som en av tre finalister till Amcham EU:s utmärkelse som tilldelas en entreprenörskvinna under 35, som är delägare eller som har grundat ett bolag. Amcham EU står för amerikanska handelskammaren vid Europeiska unionen. 

Under prisutdelningen var det Mariefredstjejens namn som ropades upp som vinnare, med sitt företag EES, Energy effective solutions AB. 

– Man fick en vinstsumma, men det bästa med att vinna var att jag fick mentorskap i tolv månader. Bland annat från de som är vd för UPS Europa och Goodyear Europa, säger hon. 

EES är ett elinstallationsföretag med fokus på solceller, laddinfrastruktur och smarta hem. Huvudkontoret ligger i Åkers styckebruk men uppdragen finns över hela Mälardalen.

undefined
"Det är absolut kul, men väldigt mycket jobb. När man brukar fråga entreprenörer efter några år om de hade gjort samma sak igen, då svarar många nej. Jag tror jag hade svarat samma", säger Ida Norström.

Ida Norström startade företaget för fyra år sedan, men intresset för elektronik har funnits långt tidigare. 

– När jag gick i åttan på Roggeskolan skulle vi ha praktik i två veckor och då jobbade jag på Bravida i Södertälje. Det var skitkul och jag bestämde mig för att bli elektriker. 

Hon gick elprogrammet på Thomasgymnasiet i Strängnäs, men tyckte inte att andra företag i kommunen hängde med i den nya tekniken. 

– En riktig gubbransch är det. Jag tänkte att jag skulle starta eget för att kunna satsa på laddboxar, smarta elsystem och solceller. 

På Thomasgymnasiet startade hon det prisade UF-företaget Elservice och hann knappt lägga studentmössan på hyllan innan hon startade EES tillsammans med Staffan Schager. Fyra år senare har företaget tolv heltidsanställa – och söker fler.

I snitt lägger hon 70 timmar i veckan på fältet och kontoret. 

– Drivkraften är att ta elbranschen framåt och att få fler att anamma den nya tekniken. 

undefined
"Jag vill synas mycket för att locka fler tjejer till yrket. Man behöver inte vara så stor och stark. Kolla på mig, jag är 160 centimeter", säger Ida Norström.

Hur är det som ung kvinna i branschen?

– Om man jämför med mina manliga och äldre kollegor, så behöver jag hävda mig mer. Tidigare var jag själv på kundmötena och då fick jag ganska dålig respons. Nu har jag ofta med en manlig äldre kollega och då får jag bättre gensvar.

Vad tycker du om det? 

– Det är tråkigt att det ska vara så, men jag har accepterat läget. Jag tror att det kommer ändra sig om några år. 

Framåt har Ida Norström som mål att öppna en filial utanför kommunen. Det är en jättemarknad och tillväxtpotentialen är enorm, berättar hon. 

– Ett långsiktigt mål är att kunna expandera i andra länder i Europa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!