Inga fler saftiga räkningar för villan

Urmas Bergfeld hade redan solfångare och pelletspanna i villan. Men för att bli självförsörjande på energi har han nu även solceller på taket.

Åkers Styckebruk2013-10-30 05:00

Montörerna lyfter upp en av de sista solpanelerna på Urmas Bergfelds tegelröda villatak. Solens strålar värmer även en mulen dag och långa perioder under året väntas Urmas Bergfeld kunna sälja el ut på elnätet.

— Det är ingen tvekan om att mänskligheten påverkar jorden med vårt sätt att leva och vi måste göra något. Jag vill att mina barn och barnbarn ska ha en jord kvar att leva på, säger Urmas Bergfeld.

Till vardags arbetar han som energi- och klimatrådgivare i Strängnäs kommun. I jobbet svarar han på både privatpersoners och företags frågor om energieffektivisering.

— Det känns tryggare för mig att ge råd till andra när jag själv har energieffektiviserat.

Hemma i den gula tegelvillan i Åkers Styckebruk har han även förbättrat isoleringen i en del väggar och fönster.

— Det är där man ska börja för att sedan kunna välja rätt storlek på utrustningen. Jag tyckte att det var spännande att se om det gick att göra ett gammalt hus helt självförsörjande, säger Urmas Bergfeld.

Han har svårt att dölja sitt intresse för energifrågorna och visar grafiska kurvor på hur mycket el solpanelerna ska dra in månad för månad under ett vädermässigt normalår.

Det är Stallarholmsbon Anna Skördare från företaget Energiengagemang Sverige AB som monterar solpanelerna.

— De ska leverera de drygt 10 000 kilowattimmar per år som krävs för att Urmas Bergfeld och hans familj ska bli självförsörjande, säger hon.

Vanligen räcker inte ett villatak till för att nå hela vägen. Men Urmas Bergfeld har sedan ett par år tillbaka en solfångare på taket och en pelletspanna på undervåningen. Dessa båda mindre installationer värmer huset och varmvattnet.

Med de nya solcellerna kopplade till elnätet ska enligt beräkningar familjen i vart fall i det närmaste bli självförsörjande på både värme och el.

— De flesta som vill installera solpaneler gör det för att spara pengar. Utrustningen kostar, men när du har installerat den så har du ingen driftskostnad på 20-25 år. Att det är underhållsfritt är en viktig aspekt för många, säger Anna Skördare.

Solpanelerna mattas i solljuset. Men de är garanterade att efter 25 år leverera elenergi till 80 procent av kapaciteten.

— Det finns solpaneler från det tidiga 80-talet som fortfarande sitter uppe, säger Anna Skördare.

Det låter som magi men självklart är solpaneler och montering inte gratis. Urmas Bergfeld betalar närmare 200 000 kronor för sina 75 kvadratmeter. Men 35 procent av kostnaden betalar staten via länsstyrelsen.

— På mindre än tio år har investeringen betalat, enligt Anna Skördare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!