Landsvägen övergår i grusväg, och grusvägen bara fortsätter och fortsätter genom blandskogen utanför Åkers styckebruk.
– När vi var här första gången så tänkte vi flera gånger att "vi måste ha åkt fel", berättar Erik Norwald.
Han är barnprogramsproducent för SVT:s Bolibompa. Maken är terapeut och sexolog, känd för tv-publiken genom bland annat Gift vid första ögonkastet i samma kanal. De hade länge längtat och letat efter ett torp eller litet hus, avlägset livet i Medie-Stockholm men ändå på bekvämt avstånd från lägenheten strax söder om huvudstaden. De sökte en tyst plats för återhämtning, ett ställe där intressen för odling, renovering och pyssel kunde få rum.
– Och inte minst för att ge vår son en sån här plats att vara på, säger Kalle Norwald och berättar att lugnet och naturens närhet gör gott även för nioåriga Arnol som under tidningens besök utforskar sniglarnas värld utanför husknuten.
I maj 2020, under den första coronavåren, var familjen på väg till Eskilstuna. Hemnet-appen var igång, som under många tidigare bilresor. 1800-talshuset som plötsligt dök upp bland till salu-objekten i närheten var perfekt. Inte ens en månad senare var allt klart och huset var deras.
– Vi kom nog hit med ganska naiva ögon och romantisk blick. Vi visste att det fanns en del fuktskador och vi visste att vi skulle behöva mura om skorstenen. Vi tänkte nog att det skulle vara ganska lätt åtgärdat. Vi hade ju renoverat kök och så tidigare, säger Erik Norwald och kallar deras inställning för ett "modernt Stockholms-syndrom".
– Men när vi väl började så var det som att öppna Pandoras ask, säger Kalle Norwald.
Många av timmerstockarna som utgör husets skelett var ruttna, röta upptäcktes i vägg efter vägg. Delar av golven var angripna av en svamp. Taket sviktade – och likaså humöret hos de nyblivna torparna.
– Min spontana känsla var bara "låt oss sätta upp en fin tapet över skiten", säger Kalle Norwald, som ändå haft stor hjälp av sitt yrke:
– Jag är väl lite arbetsskadad, men vi har flera gånger påmint oss om att det är viktigt att tillåta alla känslor att ta plats. Vi har också haft glädje av inställningen "det är bara ett torp". Blir man ledsen, arg eller trött så är det faktiskt bara att låsa dörren och åka hem till stan.
Lät ni besikta huset innan ni köpte det?
– Nej. Det är också en del av Stockholms-syndromet. Det här är väl sådant man får vara beredd på om man köper ett hus utan besiktning och med friskrivningsklausul, säger Erik Norwald.
– Vi hade köpt huset ändå. Vi föll för det enskilda läget och att det är stort nog för att ha plats för vänner som kommer och går. Men om vi hade vetat i förväg så hade vi absolut lagt om vår budget för renoveringen, tillägger han.
Erik och Kalle Norwald bestämde sig för att anlita expertis för att åtgärda de skadade delarna av huset. Nu är det gjort – och ytskikten renoveras varsamt samtidigt som 1800-talshuset försiktigt moderniseras. Ett av sommarens projekt är att sätta upp solcellspaneler på taket, för att kunna driva ett litet kylskåp, ladda mobilerna och ha viss beslysning.
– Det är en balansgång. Samtidigt som man vill ha vissa bekvämligheter så får det inte bli för bekvämt. Det här är inte ett hus som ska ha en stor tv, säger Erik Norwald.