Strängnäs kommun får betala böter för skogsavverkning

I oktober 2022 avverkade Strängnäs kommun skog inom ett strandskyddat området i Åkers styckebruk.
Då kommunen saknade dispens för avverkandet tvingas de betala böter.
Men boten var att vänta, då kommunen själva upptäckte att de slarvat, berättar Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.

Anders Ekman är stadsmiljö- och servicechef på Strängnäs kommun. Han säger att det redan var utpekat i detaljplanen vilka träd som skulle fällas.

Anders Ekman är stadsmiljö- och servicechef på Strängnäs kommun. Han säger att det redan var utpekat i detaljplanen vilka träd som skulle fällas.

Foto: Albin Persson

Åkers styckebruk2025-01-02 06:05

Nyheten i korthet

  • Strängnäs kommun tvingas betala böter efter att ha avverkat skog inom ett strandskyddat område i Åkers styckebruk i oktober 2022.
  • Avverkningen var nödvändig för att bygga en fördröjningsdamm som en del av bostadsprojekten Råcksta och Brobyholm, men kommunen missade att först kontakta länsstyrelsen.
  • Trots böterna på 25 000 kronor, menar stadsmiljö- och servicechefen Anders Ekman att kommunen inte gjorde något fel, utan att de helt enkelt missade att anmäla avverkningen.

Avverkandet gällde en bit mark där det behövde byggas en fördröjningsdamm som en del av bostadsprojekten Råcksta och Brobyholm.

Dammen var inritad och godkänd enligt detaljplanen. Men kommunen missade en del i processen: Det var krav på att först kontakta länsstyrelsen innan man faktiskt tog ner träden som markerats ut.

Detta krav upptäcktes först efter att avverkandet var färdigt, berättar Anders Ekman.

– Det enda sätt för oss att kunna bygga den här dammen var att ta ner de här träden. I detaljplanen fanns det redan markerat vilka träd som skulle tas ner för att inte påverka naturen så mycket, så vi gjorde egentligen inget fel. Felet var att vi skulle ha anmält det till länsstyrelsen innan vi påbörjade, säger han.

undefined
För att ge plats för bostäder i Brobyholm och Råcksta har en hel del skog behövt avverkas. Bilden är tagen i januari 2024.

En viss tidspress var en annan bakomliggande faktor till att träden togs ner utan länsstyrelsens klartecken.

– Det är många moment när man ska bygga. Det kanske låter dramatiskt när man får en bot men i det här fallet så vill jag påstå att det inte var det.

Hade man sökt det tillstånd som krävdes hade det gått igenom utan några problem, fortsätter Ekman.

– Däremot hade det kanske dragit ut på tiden då de hade behövt komma ut och kika på det här. Det vet man ju inte hur lång tid det hade tagit och vi hade inte så mycket tid att vänta. 

I strafföreläggandet som utdelats till kommunen står det att åtgärden har "väsentligt förändrat livsvillkoren för djur och växtarter". Anders Ekman menar att de villkoren hade förändrats oavsett om de anmält avverkan i tid eller inte.

– I detaljplanen fanns det utpekat var man skulle bygga fördröjningsdammar och kring det har man redan gjort utredningar. Dammarna är ju en förutsättning för att man ska kunna bygga i området. När man tar ner träden så påverkas säkert naturen, men sen återställs den med tiden. Det är väl alltid bättre att inte göra något överhuvudtaget.

Boten landade på 25 000 kronor. Den betalade kommunen utan några invändningar.

– Det här var ingenting som vi gjorde illvilligt, utan vi missade det helt enkelt. Nästa gång får vi läsa all text extra noga, säger Anders Ekman.

Karta: Brobyholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!