För Ylva Binder kom beskedet från kulturkontoret som en kalldusch. Hon och andra representanter för föreningen Porten, som driver Mötesplats Åker i Folkets hus, kom till tisdagens möte i tron om att det var verksamheten och budgeten för nästa år som skulle diskuteras. Men på plats fick de veta att avtalet med Porten inte förlängs.
– Vi är jättebesvikna. De förstår inte hur mycket tid, kärlek och passion som har lagts ner för att skapa något som är bra för Åker. Allt de gör är att ta död på oss som är engagerade och vill något för bygden, säger Ylva Binder som är ordförande för föreningen.
Anledningen, enligt kommunen, är att ortens fritidsgårdsverksamhet i slutet av oktober ska flytta från Åkerskolan till Folkets hus. Syftet med flytten är att skapa en trygg mötesplats för ortens ungdomar, efter en tids oroligheter kring skolområdet. Lokalerna ska anpassas efter fritidsgårdens verksamhet, och därför förnyas inte avtalet med Porten. Det nuvarande avtalet löper ut den sista december.
– Bokade aktiviteter kommer att fortsätta som vanligt, året ut. Fritidsgården får i år boka tider utifrån när lokalerna är tillgängliga, säger kommunens kulturchef Christer Hermansson.
Hur påverkas de föreningar som finns i huset i dagsläget?
– Inte särskilt mycket. De flesta föreningarna i huset har aktiviteter dagtid och fritidsgården är öppen på kvällstid, säger han och tillägger att fritidsgården kommer ha sin verksamhet främst i foajen och den anslutande salen med scen.
Hur påverkas Åkers-revyn av det?
– Alla aktörer som verkar i huset kommer fortsatt att få vara där. Kulturkontoret och fritidsgårdsverksamheten ska samverka med föreningarna kring lokalerna i huset.
Under 2020 ansvarar kommunen för driften av mötesplatsen. Under det året kommer privatpersoner och föreningar inte kunna hyra lokaler för exempelvis fester med alkoholhaltig dryck.
En utredning kring kommunens mötesplatser – Gula industrihuset i Stallarholmen, Biohuset i Mariefred och Folkets hus i Åker – ska presenteras på kulturnämndens sammanträde den 29 oktober. Den ska bland annat beskriva olika alternativ för hur ansvar och drift ska fungera framåt.
– Förmodligen kommer den också innehålla ett förslag om att driften av mötesplatserna ska konkurrensutsättas enligt lagen om offentlig upphandling. Fler aktörer har visat intresse för att driva mötesplatsen i Åker, säger Christer Hermansson.