Ett 100-tal personer hade knökat sig in i församlingshemmets lokal i Åker för att titta på en filmupptagning från 1989 om hur Krutbruket förr tillverkade krut.
Filmen var drygt 45 minuter lång och gjord av åkersbon Ulf Särnkvist, "på chefens order". Eftersom inget ljud fanns hade man kallat in en mycket inläst ciceron i form av Erik "Masken" Eriksson som arbetat på Åkers krutbruk sedan 1963 – och fortfarande är anställd av företaget.
En hänförd publik satt sedan och stirrade på när krutbrukets män och kvinnor i orange overaller tippade tunnor med krutblandning i olika centrifuger och pressar. Ett hantverksarbete som varit superhemligt så länge och endast de som arbetade där hade inblick i.
Mellan åren 1894 och 1990 tillverkades så kallat nc-krut i Åker. Krutet var röksvagt och användes till lösplugg, hagelgevär och kortpipiga vapen.
Hemlighetsmakeriet uppenbarades nu för första gången för många åkersbor som tidigare bara fått blicka in genom stängslet på Krutbruket.
När verksamheten var igång som mest på 1930-talet arbetade över 800 personer där. Åkers krutbruk är grundat 1552 och det femte äldsta företaget i Sverige, upplyste "Masken" publiken om.
Användningen av 95-procentig sprit och eter i kruttillverkningen var bitvis så omfattande att krutbruksarbetarna fick särskilda tillstånd av polisen för att få köra bil hem efter jobbet. Stämningen var därmed särdeles god vid varje dags avslut.
Somliga i publiken förfärades över att knappt någon använde ansiktsmask i produktionen och frågade sig:
– Lever karln.
Varpå "Masken" lugnt konstaterade:
– De var aldrig sjuka, de var ju krutbrukare.
Åkers hembygdsförening utlovar nu fler filmer från Krutbrukets hemliga verksamhet framöver. Huruvida de filmvisningarna blir lika smockfulla återstår att se.