Lär om Åkers järntunga historia

Åkers styckebruk har ett långt förflutet tyngt av traditioner förankrade med gjutjärn och stål. Nu kan du lära dig mer när Bruks- och hembygdsmuseet slår upp portarna för säsongen.

JH-bruksmuseet-150513-1.jpg

JH-bruksmuseet-150513-1.jpg

Foto:

Åkers styckebruk2015-05-15 18:00

Bruket, grundat år 1580, har präglat Åkers styckebruk i över 400 år. 1588 tillverkades den första järnkanonen och arvet lever kvar i det moderna valsverket som går under namnet Åkers Sweden, och som är en av Strängnäs kommuns största arbetsplatser.

Brukets historia och vad det har betytt för bygden och invånarna kräver ett bevarande, och mycket går att ta del av i bruksarkivet och i Åkers hembygdsförenings Bruks- och hembygdsmuseum.

I bruksarkivet, byggt över den magnifika gamla 1700-tals masugnen, finns handlingar, ritningar, avtal och kartor från mitten av 1600-talet. Museet är mer av traditionellt slag med föremål och kompletterande fakta på planscher. Både arkivet och museet slår upp portarna för turistsäsongen den 16 maj.

Pehr Bengtsson, guide och aktiv i Åkers hembygdsförening, öppnar och visar Bruks- och hembygdsmuseet som ligger ett stenkast från bruksarkivet.

Hela museets mellanplan upptas av styckebruket och dess utveckling och produktion. Och det handlar inte bara om kanoner utan även om bruksföremål som mynt, verktyg, jordbruksredskap och varför inte sanningen om Riddarhuskyrkans torn.

Pehr Bengtsson visar en modell av en detalj i tornet vars 2 000 olika delar göts och färdigställdes på bruket i Åker.

Även om bruket stått i centrum för bygden så visar museet upp mycket från livet som levdes runt omkring arbetsplatsen.

– Vi har även allmogeutställningar som den om tvättutrustning genom århundraden och om soldattorpen som är särskilt uppskattade av våra besökare, säger Pehr Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!