Arbetsmiljöverket gjorde nyligen en inspektion hos Åkers Sweden, och stötte då på en äldre grovslip som används för att få bort slaggprodukter från de gjutna stålvalsarna som tillverkas av företaget.
Vid körning har det, enligt inspektionsmeddelandet från besöket, hänt att slipens kapskiva har gått sönder och att delar då slungats iväg i rotationsriktningen. Detta är, enligt Arbetsmiljöverket, förenat med risk för ohälsa och olycksfall.
Någon omedelbar fara att använda slipmaskinen har inspektörerna inte sett, ett förbud mot att använda den har nämligen inte utfärdats. Däremot måste arbetsgivaren se till att styrsystemet, som tros ha med felet att göra, är säkert.
– Det bästa är så klart att ha de modernaste maskinerna i alla industrier men det är inget vi kan kräva, säger arbetsmiljöinspektör Mikael Thörnström.
Vd Jörgen Hedström berättar att maskinen används i ett slutet utrymme med en operatör i en skyddsbur. I utrymmet har väggar och tak förstärkts med en plåt, på den troliga träffytan om delar skulle slungas iväg.
Hur ser du på att en maskin som går sönder och slungar delar används i verksamheten?
– Det är en säker arbetsplats. Avvikelser inträffar tyvärr, på grund av bland annat sliten utrustning eller tekniska fel, och då har vi arbetssätt för att ta hand om dem. Plåtarna har vi satt upp av samma anledning som vi sätter upp räcken på platser där man kan ramla ner. Både hängslen och livrem, kan man säga, säger Jörgen Hedström.
Brist nummer två som listas i inspektionsmeddelandet, är att Åkers Sweden inte gjort en tillräcklig undersökning om plåtarnas placering utgör skydd nog. Mellan kapskivan och förstärkningar finns bland annat ett utsug, som gör att slungade delar kan ändra rotationsriktning.
Den tredje bristen handlar om att det saknas bruksanvisning och/eller skriftliga instruktioner för hur slipmaskinen kan hanteras vilket, enligt Arbetsmiljöverket, ökar risken för olyckor.
Bristerna måste förbättras senast den 29 januari, enligt Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande. Arbetet är redan påbörjat, säger Jörgen Hedström:
– Vi har skapat en ny teknisk lösning och har en ny metod. Operatören ska bättre kunna styra maskinen och ha visuell översyn med en kamera, bland annat. Vi har också stärkt upp med splitterskydd.
Tidningen har sökt arbetsplatsens företrädare för fackförbundet IF metall.