Ett tag trodde Elin Hedlén att hon missat chansen att komma med på Aktuell hållbarhets lista över 33 hållbarhetstalanger under 33 år.
– En kompis till mig var med 2018 och det var då jag kände att jag också ville vara med. Men det hände ju inget och jag började närma mig 33, säger den nu 31-åriga och alldeles nyblivna Åkersbon.
Men i början av december kom kvittot på att hennes arbete som hållbarhetskonsult spelar roll. "De formar framtidens hållbarhetsarbete", skriver Aktuell hållbarhet, och kallar talangerna på listan för "Sveriges mest intressanta" som "vi kommer att få se mer av i framtiden".
– Rent egoistiskt så betyder det jättemycket att få kredd. Sedan vill jag väldigt gärna jobba i större, profilerande projekt. Att synas på en sån här lista hoppas jag ska locka till sig sådana. Googlar något företag på "konsult + hållbarhet" så dyker jag förhoppningsvis upp bland sökträffarna, säger Elin Hedlén.
Hon arbetar för Tyréns i Stockholm, ett konsultföretag inom samhällsbyggnad. Andra företag kan hyra in henne när hållbarhetsperspektivet behöver lyftas och den egna personalen inte räcker till. Bland annat har hon varit inblandad i Region Stockholms utbyggnadsprojekt av en ny tunnelbana mellan Akalla och Barkarby, som har fått en utmärkelse för sin hållbara infrastruktur.
– Jag brukar jobba med gamificationstrategier, det är ett sätt att försöka göra frågan lite mer "rolig". Då tar man olika moment från spelvärlden, i tunnelbaneprojektet skapade jag ett spel som hette Hållbarhetskuppen, säger hon.
Det handlar om att få företagen att göra mer hållbara val. Exempelvis är det skillnad på betong och betong, vid upphandling går det att ställa krav på exempelvis varifrån cementen kommer och hur den är tillverkad. Att överväga andra materialval vid nyproduktion kan också vara ett sätt att minska klimatpåverkan, att återvinna material från rivningsprojekt ett annat.
Elin Hedlén gör hållbara val även i privatlivet. Hon och hennes man äter inte kött hemma, har en elbil och undviker att flyga.
– Ett år hade jag som nyårslöfte att inte köpa några nya kläder. Då arrangerade jag klädbytardagar och lånade plagg av kompisar. Ett annat år var mitt nyårslöfte att renovera min lägenhet bara med återbruk och begagnade saker. Jag letade kök som varit visningskök och byggde ett bord av en gammal dörr, säger hon, som har ett annat slags löfte inför 2022 – att lära sig att spela piano.
Paret bor i "ett jättefint gult hus vid kyrkan" strax utanför styckebruket. Där hamnade de efter att ha ritat en cirkel på en karta runt Gnesta, som Elin Hedlén är uppvuxen i.
– Min man är borta mycket i jobbet så det var avgörande att huset skulle ligga skapligt nära mina föräldrar. Och samtidigt tillräckligt nära Stockholm så att jag kan fortsätta att jobba där, berättar hon.
Som den civilingenjör Elin Hedlén är, satte hon ihop ett Excelark med ett poängssystem för potentiella drömhus.
– Det här huset hade rätt storlek, rätt årtal, rätt form på taket, bastu... det är matematiskt uträknat men när vi var på visningen så föll vi för helhetsintrycket, berättar hon.
Sanatoriet i Löt och Strängnäs domkyrka är dessutom platser som återfinns i Elin Hedléns andra roman som just kommit ut, Och jag väntade.
– Den handlar om min mormor och morfar, som kom från Hälleforsnäs och Mellösa, säger hon.