Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes på Annexet i Stockholm under torsdagen. Michael Andersson, som är uppvuxen i Åkers styckebruk, tog hem vinsten och prispengarna på 250 000 kronor.
Årets kock har arrangerats sedan 1983. Totalt var det sex finalister som gjorde upp om titeln i tre finalmoment.
– Det är svårt att ta in. Det känns fortfarande som att jag ska tävla, säger Michael Andersson och skrattar.
För Michael Andersson har det varit ett intensivt dygn. När tidningen når honom under fredagen har han nyligen avslutat en sändning i TV4:s Nyhetsmorgon. En variant på råvarukorgen från tävlingen med gös och blåmussla bjöd han programledarna på.
– Jag har alltid haft en idé om att jag tycker om mat. Men det var inte förrän jag utbildade mig som jag tog tag i det på riktigt. Min morbror är kock och jag såg upp till honom väldigt mycket när jag var yngre.
Några som var på plats för att ta del av dramatiken var Michael Anderssons familj.
– Vi är nog fortfarande i lite chock. Det var jättebra arrangerat och han såg väldigt fokuserad och samtidigt lugn ut, säger Åkersbon Ragnhild Andersson, mamma till stjärnkocken.
– Vi är jättestolta. Jag har sett honom resa med juniorlandslaget tidigare men detta var annorlunda. Adrenalinet var på topp hela tiden, säger hon.
Ragnhild Andersson berättar att matlagningen är sonens liv och att han alltid haft en tydlig strävan efter att utvecklas. Redan som ung, får vi veta, blev det en veckas prao inne i köket på Skämby förskola i Åkers styckebruk.
– På den vägen har det fortsatt. Han har sedan unga år alltid haft ett stort intresse, säger Ragnhild Andersson.
När Michael Andersson var tolv år flyttade familjen till Åkers styckebruk. Numera bor han i Stockholm och arbetar som köksmästare på Restaurang Celeste, som nyligen belönades med en stjärna i Michelinguiden. Han driver även sitt eget bolag Petit Gastronomi.
Om vi backar bandet, något speciellt du minns från tiden inne i Skämby förskolans kök?
– Det är svårt att minnas för jag börjar bli lite gammal, säger Michael Andersson och skrattar.
– Praktiken var under en vecka, men jag minns att jag jobbade extra där någon sommar också.
Utöver familjen, finns det någon plan på ett stopp i Åkers styckebruk framöver?
– Jag har alltid sagt att jag måste bli bättre på att hälsa på. Nu kanske det blir lite sämre tyvärr, men det ska jag försöka göra.