Det var 2019 som det gjordes en miljöteknisk markundersökning vid Åkers styckebruks bangård på uppdrag av Trafikverket. Undersökningen visade på halter av PFAS12 som var cirka sju gånger högre än riktvärden för skydd av grundvatten som resurs.
Enligt Trafikverkets rapport bedöms föroreningskällan finnas i närheten eftersom "inga halter över laboratoriets rapporteringsgräns kunnat påvisas i markprov från undersökningsområdet".
– Vi är oroliga när sådana här typer av föroreningar visar sig i samhället, säger Ove Jansson, gruppledare i Miljöpartiet.
Nu har han lämnat in en interpellation där han ställer frågor med anledning av PFAS-föroreningarna i Åkers styckebruk.
– Rapporten beskriver ju att PFAS-föroreningarna kommer ifrån utanför bangårdsområdet. Därför funderar vi på varifrån föroreningarna kommer. Det första alternativet som vi ser är från schaktmassorna som ligger precis bredvid, på den så kallade Rörgårdsdeponin. Vi har fått information från Åkersbor att det där ligger schaktmassor som kommer ifrån F 18 i Tullinge.
Vad vill ni att kommunen gör?
– Dels tar reda på vilka föroreningar som finns i schaktmassorna, dels att det sätts in åtgärder för att minimera risken med dem. Men sedan även att utreda vilka risker som kan finnas i närområdet, framför allt i vattendragen och sjön Visnaren. Är det säkert att äta fisken i sjön eller har den tagit upp miljögifterna?
Ove Jansson ställer i interpellationen tre frågor. Han vill veta om kommunen har någon information angående ursprunget till schaktmassorna i Rörgårdsdeponin. Vidare undrar han vilka åtgärder kommunen har gjort för att utreda vilken som är källan till PFAS-föroreningarna i Trafikverkets rapport. Till sist frågar Ove Jansson om kommunen har utrett förekomsten och riskerna av PFAS-föroreningar i Rörgårdsdeponin, Bergaån, Visnaren, Råcksta å samt Marielundsfjärden.
– Vi väckte interpellationen för att få mer fakta och kunskap så att man kan sätta in korrekta åtgärder. Det finns ju flera exempel i Sverige där det har gått tokigt. Framför allt tänker jag på Kallinge. (Ligger i Ronneby kommun. Högsta domstolen har slagit fast att drabbade har rätt till skadestånd efter höga halter av PFAS i dricksvattnet. red anm.)
Frågorna i interpellationen är ställda till Anders Härnbro (S) som är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Han kommer att få svara på frågorna på kommunfullmäktige.