Tidningen har tidigare berättat om att 500 bostäder ska byggas i Brobyholm, Åkers styckebruk. Redan i den första etappen byggs även en förskola i området för 120 barn.
– Det kommer att bli blandad bebyggelse med småhus, parhus och lägenheter i Brobyholm. Många som flyttar in kommer att ha barn i förskoleåldern och det är ganska fullt på de förskolor som finns. Alternativet är att sätta upp en barack och då är det bättre att bygga en förskola från början, säger Poyan Katebi, vd för Samfastigheter som ska bygga, äga och förvalta förskolan.
Förskolan ska få del av de smarta tekniklösningar som ska prägla hela området. I projektet ingår en lång rad samarbetspartners, bland andra ABB, Vattenfall, Tre Sverige och Samsung där Brobyholm är lite av ett pilotprojekt.
Solceller ska hjälpa till att förse den 1 000 kvadratmeter stora förskolebyggnaden med energi.
– Vi ska jobba energimedvetet och kunna sänka temperaturen i byggnaden när barnen går hem på kvällen och höja temperaturen inför att de kommer på morgonen. Vi ska addera så mycket smart teknik som möjligt.
Tekniken ska också användas i pedagogiken.
– Vi har pratat med pedagoger för att se vad de tycker är intressant. Till exempel ska man kunna mäta ljud i rum och se hur många ord som nyttjas och hur språket används. Denna data kan hjälpa beslutsfattare i kommunen att fatta bättre beslut. Vi testar tekniken nu i stimmiga miljöer. Det här är bara en del av det vi vill göra med tekniken.
Vem ska driva förskolan?
– Det är inte klart vem vi ska hyra ut den till. Gärna hos den som får ut mest av tekniken, där samhällsutvecklingen är bäst. Vi tror att den kommunala förskolan kan göra det bäst men vem vi ska hyra ut till är också en kommersiell fråga för oss. Om en kommun får in den här typen av teknik kan den jämföra data och se var kommunen ska lägga sina resurser.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) bekräftar att kommunen diskuterar en drift av förskolan med Samfastigheter.
– Det förs diskussioner på förvaltningsnivå och politiken är positiv till detta. Vi är väldigt intresserade av att kunna bedriva pedagogisk verksamhet i en fastighet med så mycket inbyggd teknik som kan användas till att analysera det pedagogiska arbetet, säger Jacob Högfeldt.
Är det intressant för kommunen att sätta in tekniken även på andra förskolor och kunna jämföra resultat?
– Ja. Det är just det som är spännande, att framåt kunna ha den här tekniken i vår kommun. Det är vi väldigt intresserade av.
Jacob Högfeldt lägger dock in en brasklapp om att mycket kan hända på vägen och att det finns upphandlingsregler som måste följas.
I andra etappen i Brobyholm ska Samfastigheter bygga ett äldreboende där också smart teknik ska användas.
– Äldreboendet ligger så långt fram i tiden så det kan jag inte uttala mig om i fall kommunen är intresserad av att driva, säger Jacob Högfeldt.
Samfastigheters vd Poyan Katebi kan dock ge exempel på hur tekniken kan användas på äldreboendet.
– Man kan ha falldetektorer, mäta om spisar eller vatten står och rinner under konstiga tider, ha smarta klockor där man mäter hur de äldre sover eller kan avläsa om de håller på att bli sjuka. Det kan också handla om att de som bor på boendet genom teknik lätt ska kunna kommunicera med anhöriga, säger han.