Nya hobbyn: Hålla koll på elräkningen

Jorrit Wiersma följde trenden och skaffade solceller i samband med elkrisen. Trots bättre elpriser fortsätter han att vaka som en hök över elförbrukningen.

Jorrit och Tammy Wiersma är mycket glada att en lokal firma kunde hjälpa dem med solcellerna. På så sätt fick de sex månaders kortare väntetid.

Jorrit och Tammy Wiersma är mycket glada att en lokal firma kunde hjälpa dem med solcellerna. På så sätt fick de sex månaders kortare väntetid.

Foto: Hanna Källstig

Åkers styckebruk2023-08-01 04:50

I en villa i Åkers Styckebruk bor Jorrit och Tammy Wiersma med familj. De flyttade till Sverige för snart sexton år sedan. I några år har de övervägt att skaffa solceller, och de stigande elpriserna förra sommaren blev spiken i kistan.

– Det är en hobby för min man Jorrit. Han spenderar mycket tid åt att skapa ett smart-hem och elanvändningen är en del av det, säger Tammy Wiersma som kommer från USA.

undefined
"Min man kan säga saker som: Varför använder du torkskåpet nu på kvällen och inte när solcellerna är igång?", säger Tammy Wiersma. Jorrit Wiersma försöker utnyttja den egna energin när den annars skulle ha sålts billigt, och skicka den till elnätet under tider det är stor efterfrågan.
undefined
Vissa veckor säljer familjen Wiersma mer el än de köper. Den senaste perioden har de knappt köpt någon el alls. På skärmen syns Jorrits "Smart home data" som talar om att familjen var självförsörjande till över 85 procent under juni och juli.

Familjen började använda solceller i slutet av april. Till en början var väntetiden ett år men så hittade de ett lokalt företag som kunde hjälpa dem.

– Det var många i Sverige som ville ha solceller samtidigt som vi, men som tur var behövde vi bara vänta i fem till sex månader med det lokala företaget, säger Tammy.

Solceller är mycket populära i Strängnäs kommun som nyligen landade på en sjundeplats i Solcellstoppen 2023, där kommunerna med mest effekt solel per invånare uppmärksammas.

undefined
Energin från batteriet till solcellerna utnyttjas när solen inte lyser. Tillsammans har alla moduler en effekt på tio kWh.

Jorrit och Tammy fick vänta länge innan de fick veta hur mycket el de levererade till elnätet.

– Man känner sig lite besviken på att det tar en sådan tid, säger Tammy.

I nuläget använder familjen väldigt lite el från elnätet och Jorrit Wiersma från Holland tror att de vinner mycket i längden på att ha solceller.

undefined
Jorrit Wiersma drömmer om att kunna automatisera en del av elförbrukningen i vinter. "Då hoppas vi kunna ladda batteriet under tidpunkter då elen från nätet är som billigast, och utnyttja batteriet när elen kostar som mest", säger han.

Familjen Wiersma strävar efter en bränsle- och energisnål livsstil. Jorrit jobbar hemifrån hälften av tiden och Tammy har slutat skjutsa barnen till skolan.

– Temperaturerna vi ser i världen i dag är skrämmande så jag är glad att vi kan göra något för miljön, säger Tammy.

undefined
Paret tyckte sig lida av elpriserna under krisens värsta period, men när de pratade med andra insåg de att de kom lindrigare undan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!