Rektor efterlyser engagemang i kampen mot ungas drickande

Efter händelsen där en 15-årig pojke drack för mycket alkohol och blev kraftigt nedkyld bjuder nu Åkerskolan in till en serie seminarier om droger, våld och alkohol. Men rektor Henrik Ljungqvist efterlyser samtidigt ett större vuxenansvar.
- Det är dags att upprätta civilkurage, säger han.

Åkers styckebruk2011-09-14 11:47

Det är av flera skäl som Åkerskolan har tagit initiativet till de tre seminarierna (se faktaruta nedan). Tyngst vägde kanske en tidigare händelse i Åker då en kille i nian fick i sig för mycket alkohol och blev medvetslös. Hans mamma blev chockad, reagerade kraftfullt och skrev ett brev till skolan.

Hon beskrev hur sonen lämnades ensam och vad som hände på sjukhuset efter att sonen åkt in akut. Och avslutningsvis uppmanade hon alla att sprida brevet och att ”öppna ögonen”.

- Nej, jag blev inte förvånad över vad som hände, det var bara en tidsfråga. Jag har sett liknande situationer när jag nattvandrat i Stallarholmen, säger Henrik Ljungqvist.

Han frågade mamman om brevet fick offentliggöras och skickade med det i inbjudan till seminarierna. Brevet gick ut till alla vuxna som har elever på skolan.

Men sedan tycker också Henrik Ljungqvist att det är dags för vuxenvärlden att ta ett större kollektivt ansvar.

- Vi har ansvar för om de dricker, klottrar och förstör. Jag vet att alla reagerar på något sätt. Man kanske knyter handen i fickan, blir rädd. Detta är en samhällstrend.

Eleverna dricker alkohol, det vet skolpersonalen, och elevernas historier fångas upp i de sociala medierna, men de berättar även själva.

Är det en liten grupp ungdomar som dricker mycket eller är det mer utbrett?
- Det varierar från år till år. Vissa är unga och börjar redan i sexan. Andra år festar de varje helg i mindre grupper. Att börja i sexan är undantagsfall, det är vanligare i åttan och nian.

Hur är närvaron av vuxna i Åker på kvällar och helger?
- Ganska dålig. Det finns inte några nattvandrare. De brukar börja som en glad och entusiastisk grupp och så håller det på ett par år, och så planar det ut.

Undervisningen om alkohol och droger sker främst under NO-timmarna. Några temadagar, som var vanliga förut, hålls inte. Det visade sig att de hade motsatt effekt – det blev spännande att prova.

- Ungdomarna vet nog på ett intellektuellt plan vad som kan hända, att man förlorar hjärnceller, blir dummare. På det känslomässiga planet är det jättelångt kvar. De har inte tänket.

Henrik Ljungqvist poängterar att det inte är enbart skolans ansvar att elever inte dricker.

- Vi är inga världsförbättrare. Vårt jobb är inte att se till att ungdomarna inte super. Vi kan lära ut om konsekvenserna, resten är ett samhällsansvar.

Läs mer i dagens tidning om vad två tjejer, 15 år gamla, berättar om ungdomars syn på alkohol, fritidsintressen och andra droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!