Skolinspektionen genomförde i februari en tillsyn på Åkerskolan i Strängnäs kommun.
Och under inspektionen konstaterades "flera allvarliga brister i verksamheten".
Bland annat anmärker Skolinspektionen på brister i undervisningen som "inte i tillräckligt hög grad är strukturerad och utgår från och omfattar målen i läroplanen och respektive kursplan".
Vidare ska även elever ha vittnat om brist på vikarier och i vissa enstaka fall har man bara haft två lektioner under en dag. Och Skolinspektionen skriver i sitt beslut att "eleverna riskerar att få en utbildning som inte är fullt likvärdig den som ges vid andra grundskolor".
– Framförallt har det handlat om bristen på behöriga lärare och svårt att rekrytera vikarier under många år, säger Anders Petersson, rektor på Åkerskolan, och fortsätter:
– Redan i februari påbörjade vi arbetet med att åtgärda många av de brister som vi själva upplevde. Bland annat har vi arbetat tillsammans med Skolverket och Uppsala universitet inom ramen för ”Samverkan för bästa skola”. Således var det inga nyheter som kom fram i Skolinspektionens tillsyn och i beslutet. Vi tog emot beslutet som ett stöd i vårt utvecklingsarbete.
Förra våren gick varannan elev på Åkerskolan ut med minst ett underkänt betyg.
Inspektörerna nämner även brister inom trygghet och studiero samt att det "saknats tillräcklig tillgång till specialpedagogisk kompetens i elevhälsan" och "att elever inte ges det stöd som de är i behov av för att nå utbildningens mål".
Skolinspektionen utfärdade därför i juni ett föreläggande som förenas med ett vite på 600 000 kronor mot Strängnäs kommun om bristerna inte åtgärdas innan januari 2021.
Men enligt Anders Petersson har man tagit fram en utvecklingsgrupp på skolan som leder verksamhetens förändringsarbete för ”nya Åkerskolan”.
– Vi har som en del i vårt utvecklingsarbete lyckats bra med rekrytering av legitimerade lärare under våren och inför skolstarten. Vi har även förstärkt vår elevhälsa med behörig personal, såsom specialpedagog. Och det nya värdegrundsarbetet som implementerats har redan nu fått till följd att studieron och tryggheten har ökat på skolan samt att elevhälsans arbete har förändrats och tydliggjorts för personalen, säger Anders Petersson.