Långdragen tvist i Åkers styckebruk kan sluta med förlikning

Sedan flera år har Ylva Binder, som driver företaget Rhuby AB, en tvist med Strängnäs kommun. Och sedan sommaren 2023 finns ärendet hos Eskilstuna tingsrätt. Men nu vill Åkersentreprenören och dess investerare få ett avslut på processen – genom att erbjuda en förlikning. Samtidigt: Även tingsrätten kallar till förlikning.

Företagaren Ylva Binder efter sin 17:e översvämning på Perrongen i Åkers styckebruk.

Företagaren Ylva Binder efter sin 17:e översvämning på Perrongen i Åkers styckebruk.

Foto: Lars Kilström

Åkers styckebruk2024-09-17 18:23

Nyheten i korthet

  • Ylva Binder, ägare till företaget Rhuby AB, har länge varit i en tvist med Strängnäs kommun över översvämningsskador på hennes fastighet, Perrongen. Tvisten har pågått sedan sommaren 2023 och är nu i Eskilstuna tingsrätt.
  • Både Binder och tingsrätten vill nu nå en förlikning för att avsluta processen. Binder och hennes investerare har även kallat till förlikning utanför tingsrätten, medan tingsrätten har föreslagit tre olika förhandlingsdatum i slutet av oktober.
  • Om parterna inte når en förlikning eller ens träffas, kommer förberedelserna för huvudförhandling i tingsrätten att fortsätta, vilket inte är planerat förrän 2025. Binder anklagar Strängnäs kommun för att inte vara intresserad av att lösa tvisten.

– Jättekonstigt. Vi kan inte hålla på med förlikningar på två olika håll, säger kommunens juridiska ombud Olof Moberg på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Men vi är beredda att träffas i tingsrätten som föreslagit tre olika datum under senare delen av oktober, det finns en rättslig process att förhålla sig till, fortsätter han.

I ett mejl till Strängnäs kommun framkommer att Ylva Binder och hennes representanter kallat till förlikning utan att tingsrätten är involverad. Representanter för kommunen och Sevab välkomnades till Stockholm den 4 oktober.

Ylva Binders Perrongen, det tidigare stationshuset där hon bedrivit sin verksamhet, drabbades av en första översvämning ett jätteregn på försommaren 2021.

Alltsedan dess upplever hon att dagvattenhanteringen inte fungerar och att varken Strängnäs kommun eller Sevab lyssnar till henne: "Jag har skickat hundratals mejl."

Ingen person i någon högre position har ens varit här för att bilda sig en uppfattning om problematiken. Nu är vi uppe i 17 översvämningar, med dramatiska skador på byggnaden.

Tidningen har vid flera tillfällen skrivit om bland annat en översvämmad källare och en förtvivlad entreprenör som haft, och fortfarande har, stora mål med Perrongen.

undefined
Ylva Binder JO-anmälde både kommunen och Sevab efter översvämning nummer sex.

– Jag ska ju bygga vandrarhem, eller eventuell ett hotell, på övervåningen (bygglov beviljades 2020) och förhoppningsvis kunna öppna restaurangen igen för daglig verksamhet, utöver övrig företagsutveckling. USA-bolaget ser även fram emot en potential för gårdsförsäljning, säger Åkersprofilen.

Ett amerikanskt företag kommer genom bland annat Rhuby och nya samarbetspartnern Virtuous vodka att göra betydande investeringar i området, vilket Ylva Binder hoppas att kommunen ser positivt på inför en eventuell förlikning.

Sommaren 2023 inleddes ett mål hos Eskilstuna tingsrätt där Rhuby AB stämde kommunen och Sevab på flertalet miljoner kronor.

– Det beror på översvämningarna och de skador som dessa orsakat, samt övriga skador på fastigheten, säger Ylva Binders advokat, Jens-Victor Palm.

– Beloppet har sedermera justeras uppåt, tillägger han.

I slutet av mars hölls en muntlig förberedelse vid tingsrätten i Eskilstuna.

Ylva Binders investerare har tröttnat på den långdragna processen, och kallar med stöd av sin amerikanske medlare Jose Chao till en förlikning.

"Om vi inte erhåller något svar, eller om ni vägrar att mötas med oss, kommer vi att fortsätta den pågående rättsprocessen. Vi kommer även att tolka er tystnad som att kommunen inte har något intresse av att lösa detta ärende på ett förlikande sätt, vilket har uttryckts av domare vid muntlig förhandling, skriver Jose Chao i ett gemensamt mejl till Jacob Högfeldt (kommunstyrelsens ordförande, M), Lars Ekström (kommundirektör) och Kjell Andersson (Vd, Sevab).

undefined
Förbundsjuristen Olof Moberg för kommunens och Sevabs talan i tvisten med Ylva Binder/Rhuby.

Jens-Victor Palm igen:

– Av den här typen av ärenden brukar 80 procent lösas via förlikning.

Vad händer om parterna inte når en förlikning eller ens träffas?

– Då fortsätter våra förberedelser för huvudförhandling i tingsrätten. Den är inte inplanerad förrän 2025.

Lars Ekström, kommundirektör i Strängnäs, vill inte svara på kritik eller kommentera ärendet över huvud taget:

– Då det är en pågående rättsprocess så har jag inga kommentarer just nu. 

undefined
Sprickorna i golvet på övervåningen, där vandrarhem ska installeras, anser Ylva Binder beror på källaröversvämningarna.

Olof Moberg svarar dock på flera frågor.

– Det är ett trassligt mål, där bolaget kräver både Sevab och kommunen på pengar. Jag har dock lite svårt att se vad kommunen gjort för fel. Det finns ett gemensamt svar från Sevab och kommunen. Parterna står rätt så långt ifrån varandra nu, men det är klart att vi skulle kunna mötas i tingsrätten.

– Jag vet att Ylva Binder är uppjagad, det handlar dock om en vanlig källaröversvämning.

Ja, eller snarare 17 stycken på tre år?

– Jag kan inte gå in på detaljer i målet.

Ylva Binder har synpunkter på att kommunen anlitat SKR:

– Domaren i tvisten har föreslagit förlikning men det verkar som att Strängnäs kommun inte är intresserad av att lyssna på sina egna invånare eller potentiella investerare. I stället ser vi hur lokala ärenden delegeras bort till SKR, vilket skickar ett tydligt budskap: Strängnäs kommun har varken kunskapen, viljan eller kapaciteten att hantera denna situation på ett ansvarsfullt och medmänskligt sätt.

– Företaget har en önskan att kunna fokusera på tillväxt och utveckling av verksamhet hellre än att ödsla energi och tid på en dispyt, säger hon vidare.

Så fungerar det

Förlikning innebär att två eller fler parter löser en tvist genom en frivillig, gemensam överenskommelse. Det är ett sätt att lösa tvister på utan att behöva driva ärendet vidare till domstol, vilket kan vara både kostsamt och tidskrävande.

En förlikning kan även ske under en domstolsförhandling, då benämns den som inom rätta. Sker förlikningen innan tvisten går till domstol sker den utom rätta.

Tvisten avslutas genom att parterna upprättar ett förlikningsavtal. Avtalet förtydligar vilken lösning tvistens parter kommit fram till och vilka villkor som gäller.

Källa: jurist.se

Karta: Perrongen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!