Många av de Åkersbor som öppnade Strengnäs Tidning i lördags blev upprörda över hur kommunens chefsutredare Arne Rutgersson uttalade sig om Åkersbor. I jämförelse med Stallarholmen och Mariefred skulle det inte finnas samma aktiva föreningsliv och engagemang i Åker, menade han.
Åtta–tio personer har hört av sig till Ylva Binder, entreprenör och ordförande i Åkers hembygdsförening, efter att ha läst artikeln.
– Det finns många ideella krafter, ta det som hembygdsföreningen ordnar runt valborg, midsommarafton som drar 600 personer, runt Lucia. I sporthallen är det fullspäckat, i måndags var det en föreläsning om vad man kan använda i naturen till sin mat. Vi har en aktiv politisk rörelse som ordnar minidisco och julgransplundring, säger Ylva Binder.
Kulturarvsdagen orsakade trafikstockning när 500 personer kom. Bruksmuseet och bruksarkivet drivs helt på ideella krafter. Och det är här någonstans som Ylva Binder anser att det behövs en satsning med kommunalt stöd. Öarna av engagemang behöver samordnas.
– Vi skulle främjas av någon slags koordinator som jobbar som länk mellan kommunen och föreningslivet, som koordinerar allt som ramlar ned på dem som arbetar ideellt.
Hon menar att Åkers styckebruk har en enorm potential, främst som turistmål. Men för att veta att Kanotkungen ligger ett stenkast bort, att det går att fiska ädelfisk i 16 sjöar, eller att man kan gå Sörmlandsleden eller besöka Skottvång måste informationen finnas samlad. I dag finns inte informationen på ett och samma ställe, inte heller på nätet. Den stora mängd nyinflyttade känner inte heller till sin omgivning.
– Det går att bygga ut, att få hit turister, Kanotkungen attraherar exempelvis 5 000 turister till sin rörelse. Vi kan bygga ut med vandrarhem, catering och events. Men folk som kommer hit måste också lätt kunna få reda på vad vi har att erbjuda.
Kommunen skulle kunna stötta de ideella krafter som finns, att se till att det är snyggt och rent faller också delvis på kommunen. Riaskogen röjdes exempelvis upp helt av ideella krafter. Det är detta, känslan av att bo i en mindre prioriterad kommundel, som eldade på känslorna lite extra i lördags.
– Om fem år skulle vi kunna vara den största attraktionen i kommunen. Jag kallar det för vildmarken i centrum, säger Ylva Binder.