Symbolik och historia i elegant lösning

Bruksarkivet har nominerats till den vackraste byggnaden i kommunen. – Det är en elegant lösning, det hade inte gått att göra på något annat sätt, säger arkivansvarige Evert Lidén, om den svarta bryggan.

bruksarkivet-2.jpg

bruksarkivet-2.jpg

Foto:

Åkers styckebruk2015-07-29 08:00

När Åkerkoncernen skulle bygga ett nytt arkiv av den gamla masugnen från år 1795 var uppgiften komplex. Byggnadens massiva murar omöjliggjorde dörrar i markhöjd, att bygga trapphus utvändigt hade kanske varit mindre lyckat.

– Arkitekt Björn Norman gjorde en fantastisk lösning med servicehuset bredvid. På den platsen låg tidigare själva gjuthallen och den hade en brygga till masugnen för att frakta kol och malm, säger Evert Lidén och fortsätter.

– Det finns en symbolik i alltihop, och det fick han med på ett elegant sätt. Gjuteriet som fanns var ju tjärad så det svarta finns det också en symbolik i.

Bruksarkivet stod klart år 2012 och här finns nu över 400 års historia som knyter ihop länder över hela världen. Men i det stora finns också det lilla – de små berättelserna om människors vardagsliv. Just mängden detaljer om hur människor levde har förvånat Evert Lidén.

– Man kan hitta nya saker varje dag. Vi hittade ett brev från en av inspektörerna där han skriver "jag har varit på herrgården och lyssnat på fröken Lind", och det var alltså Jenny Lind. Det finns små pärlor.

Det kommer fler och fler släktforskare till bruksarkivet, och många mejlar om uppgifter. I våras kom exempelvis en förfrågan från en marinarkeolog i Neapel som undrade över fyra kanoner som hade hittats i en hamn.

– De levererades 1783 och var fyra meter långa. Alla små detaljer fanns i arkivet, kontraktet, vem som skulle betala tullen, en spansk ambassadör i Stockholm var mellanhand, en svensk officer provsköt och så vidare. Allt fanns med. Beställningen var på 35 kanoner.

– Det är helt absolut ett av de bästa bruksarkiven i Sverige, säger Evert Lidén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!