Mark S i Strängnäs Resursförädling AB har dragit bort sin avverkningsanmälan som rörde delar av Ulvaskogen. Ytan i fråga motsvarar cirka 90 fotbollsplaner.
"Anledningen till detta är att vi vill avvakta Klimat- och näringslivsdepartementets kommande utredning beträffande framtagande av nya bestämmelser om nationell fridlysning och ett ändamålsenligt regelverk för rätten till ersättning till markägare", skriver Veronica Jensen, som är styrelseledamot i företaget, i ett mejlsvar till tidningen.
I mitten på juli kom beskedet och gruppen "Rädda Ulvaskogen" som har gjort motstånd mot avverkningen säger:
– Vi ser tillbakadragandet av avverkningsanmälan som en delseger. Vi är så tacksamma för alla underskrifter vi har fått, idag över 3 000 stycken. Utan dem hade troligen inte skogen stått kvar idag.
Facebook-gruppen Rädda Ulvaskogen har över 400 medlemmar och samarbetar med Naturskyddsföreningen i Strängnäs och skogsupproret. Leena Tegevi som går i spetsen för "Rädda Ulvaskogen" är glad att protesterna har gett resultat.
– Vi vet inte markägarens syfte med detta men hoppas att man överväger att låta skogen stå kvar för att man inser att det finns så starkt motstånd.
Leena Tegevi utesluter inte att det kan dyka upp nya avverkningsanmälningar där Mark S tar hänsyn till nyligen funna hotade och fridlysta arter. Om en ny sådan anmälan görs ska överklagan ske inom sex veckor.
– Det är inte möjligt att gå in med maskiner och avverka utan att göra stor skada då skogen har så höga naturvärden, säger hon.
Gallring kan också ske, och behöver inte anmälas till Skogsstyrelsen. Vid gallring gäller samma regler som vid avverkning om att ta hänsyn till fridlysta och hotade arter.
– Att gallra är alltså inte heller möjligt att göra utan att orsaka stor skada på alla de fynd som finns i skogen.
– Vi har försökt ha en dialog med markägaren efter tillbakadragandet av avverkningsanmälan, men det kommer inget svar, tillägger Leena Tegevi.
När tidningen frågar Mark S om det finns planer på att skicka in en ny avverkningsanmälan eller att gallra får vi heller inget svar.
Naturskyddsföreningen fortsätter att inventera och har hittat flera fridlysta och hotade arter, som rödlistade fjärilar och spår av tjäder. En fladdermusinventering har visat på fridlysta fladdermusarter.
– Vi fortsätter att bevaka skogen med hjälp av Rädda Ulvaskogens vänner och Skogsupproret, berättar Leena Tegevi.