Åkers nya utställning "Göra krut" blir permanent

Åkers hembygdsförening har lagt både krut och över 100 000 kronor på den utställning som den 27 maj öppnas på museet i Bruksallén. "Det passade extra bra nu eftersom Gustav Vasa startade kruttillverkingen här på 1500-talet, säger föreningens tidigare ordförande, tillika museivärden, Pehr Bengtsson.

Bakom "järnridån"? Nja, men väl bakom ett stängsel med taggtråd som funnits vid Åkers krutbruk poserar Pehr Bengtsson och Nils Danielsson med var sin krutskopa. Nils Danielsson är ordförande i Åkers hembygdsförening, en post som Pehr Bengtsson tidigare innehaft.

Bakom "järnridån"? Nja, men väl bakom ett stängsel med taggtråd som funnits vid Åkers krutbruk poserar Pehr Bengtsson och Nils Danielsson med var sin krutskopa. Nils Danielsson är ordförande i Åkers hembygdsförening, en post som Pehr Bengtsson tidigare innehaft.

Foto: Lars Kilström

Åkers styckebruk2023-05-14 04:45

Han och efterträdaren Nils Danielsson har dammsugit Åker på passande material till utställningen med namnet "Göra krut".

– Men vi har också haft hjälp av Erik Eriksson och Ove Eriksson som jobbade på krutbruket medan det fortfarande sysslade med sin ursprungliga verksamhet, och Lisa Dufva som arbetar där nu, säger Nils Danielsson.

En mycket stor roll i sammanhanget har också bidraget från Riksantikvarieämbetet spelat. Det handlar om 110 000 kronor.

Pengarna möjliggjorde för hembygdsföreningen att anlita experthjälp från Sörmlands museum.

– Vi har fått lära oss hur man gör en bra utställning. Vi står för kunskapen och museet för kreativiteten, säger Nils Danielsson som skrev ansökan till Riksantikvarieämbetet.

undefined
Ingegerd Wachtmeister, antikvarie, och Catarina Turén, grafisk formgivare, från Sörmlands museum har varit Åkers hembygdsförening behjälpliga med utformningen av utställningen vilken invigs 27 maj.

Museets representanter är Catarina Turén och Ingegerd Wachtmeister, som båda gjort några besök i Åker – det senaste i veckan.

– Jag hade aldrig trott att ämnet krut skulle kunna vara så intressant, säger Ingegerd Wachtmeister.

– Min första tanke var: det här kan jag absolut ingenting om – ett vitt blad. Men det var samtidigt roligt och spännande. Jag har lärt mig mycket och blivit fascinerad, tillägger hon.

Utställningen består av både bilder, texter och gamla föremål. Bland annat staket med taggtråd som skärmade av krutbruket från resten av Åker.

– Det var en statlig och hemlig verksamhet, till skillnad från styckebruket, konstaterar Pehr Bengtsson.

"Göra krut" bjuder på en rad personliga minnen från de anställdas arbetsliv och vardagsliv, från lyckliga lördagsbad till stor sorg efter explosioner med dödlig utgång.

undefined
Några av alla de lokala föremål som finns att beskåda på Åkers bruks- och hembygdsmuseum.

Planer på en krututställning har funnits i minst fem år.

– Det passade bra nu med tanke på att det gått exakt 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Så då ville vi också bidra, berättar Pehr Bengtsson.

Han har även hunnit med att skriva en bok, Åkers krutbruk 1552–2022. Den berättar historien i krutbruket från Gustav Vasa till nutid.

– Boken släpps samtidigt som vi inviger utställningen.

Cirka 40 kvadratmeter på museets övervåning har avsatts till "Göra krut" som kommer att bli permanent. Bandet på museet den 27 maj klipps av Peter Servin, vd för Åkers krutbruk fastigheter AB. Samma dag slår Åkers Sweden upp sina portar för allmänheten. Bland annat kommer guidade visningar att erbjudas.

Karta: Åkers bruksmuseum (Åkers Hembygdsförening)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!