Bidrag på en halv miljon till vandrarhemmet i Åker fryser inne

Ylva Binder, som på grund av upprepade översvämningar ligger i tvist med kommunen och energibolaget Esem, har råkat ut för ytterligare en motgång.
De pengar hon beviljats av länsstyrelsen som bidrag i samband med bygget av vandrarhem kommer aldrig att betalas ut.

Ylva Binders privata kamp mot Strängnäs kommun och Esem fortsätter vid sidan av den pågående rättsprocessen.

Ylva Binders privata kamp mot Strängnäs kommun och Esem fortsätter vid sidan av den pågående rättsprocessen.

Foto: Lars Kilström

Åkers styckebruk2025-02-09 20:13

Nyheten i korthet

  • Ylva Binder, som planerar att omvandla Gamla stationen i Åkers styckebruk till vandrarhem, kommer inte att få ut de 500 000 kronor i EU-bidrag hon beviljats av Länsstyrelsen Södermanland.
  • På grund av upprepade översvämningar har Binder inte kunnat påbörja ombyggnaden och kan därför inte slutredovisa investeringarna före deadline den 5 april.
  • Binder har en pågående tvist med kommunen och energibolaget Esem om översvämningarna, som hon hävdar har påverkat byggnadens stabilitet och fördröjt processen.

– Sista datum för slutredovisning av investeringar är 5 april. Det gäller för alla som sökt medel via landsbygdsprojektet, säger Malin Nilsson, handläggare hos Länsstyrelsen Södermanland.

Under 2020 stod det klart att Ylva Binder till sist hade fått bygglov för att göra om Gamla stationen i Åkers styckebruk till vandrarhem.

I maj 2021 inkom hennes bidragsansökan till länsstyrelsen.

Knappt ett år senare beviljades entreprenören, eller rättare sagt hennes rörelse, 500 000 kronor.

– Det handlar om EU-pengar som betalas ut via Jordbruksverket. Projektet har funnits sedan omkring 2015, berättar Malin Nilsson.

Men allting har ett slut och den sista augusti i år ska länsstyrelsen ha gjort en slutredovisning till Jordbruksverket.

– Därför finns en dead-line hos oss den 5 april. Då måste samtliga investeringar vara slutredovisade, konstaterar Malin Nilsson.

Med tanke på att Ylva Binder på grund av återkommande översvämningar (hon räknar till 19 stycken på tre och ett halvt år) i lokalens källare inte vågat påbörja någon ombyggnad går hon miste om en halv miljon kronor.

I ett vädjande mejl till länsstyrelsen skriver Ylva Binder bland annat att det tog lång tid för att henne att få sitt bygglov och att hon har "stora utmaningar med dagvatten som ej hanteras av min kommun".

Vidare att hon sedan 2021 har en dispyt med kommun och Esem, då vattnet påverkat stabiliteten av byggnaden.

"Jag har redan kostnader på över denna summa (500 000 kronor) men står nu alltså utan möjligheter att utnyttja stödet då jag inte kan avsluta hela investeringen innan åtgärder!", beskriver Ylva Binder situationen för tidningen.

Nyligen har hon skrivit till kommunen och Esem angående "ett sista erbjudande till dialog".

undefined
Gamla stationen har enligt fastighetsägaren drabbats av 19 översvämningar på mindre än fyra år. På dess övervåning har planen länge varit att bygga vandrarhem.

Ett möte ville hon ha till stånd senast sista februari.

Men några reaktioner har hon inte erhållit.

– Det är lika tyst som vanligt, säger Åkersbon.

Tanken var annars att hennes amerikanska investerare skulle medverka.

Kommunens juridiska ombud Olle Moberg ställer sig frågande till ett dylikt möte.

– Ja, det blir ju stökigt när det samtidigt pågår en rättsprocess. 

Olle Moberg har sett mejlet i vilket Ylva Binder bjöd in till dialog.

Men där hon bland annat kritiserade "delegeringen till just SKR, en intresseorganisation utan juridiskt mandat, lokalkännedom eller insyn i problemets omfattning, drar ut på tiden, kostar och ifrågasätter kommunens egen vilja, kunskap, och ansvar gentemot en lokal företagare och skattebetalande kommuninvånare".

– Jag har inte lusläst mejlet, och hon får tycka vad hon vill. Jag är bara anlitad. Men hon själv företräds ju av en Stockholmsfirma, som kanske inte heller har den bästa lokalkännedomen.

Olle Moberg håller med om att målet är krångligt med flera parter inblandade.

– Men varför kommer hon inte till rätta med översvämningarna? Felet måste ju finnas på hennes fastighet. Vattnet kommer inte från kommunen, resonerar han.

I ett tidigare yttrande till Eskilstuna tingsrätt påpekar han att kommunen inte har någon skuld till översvämningarna och att fastighetsägare har ett grundläggande ansvar för att skydda sin egendom: "Kraftig nederbörd kan knappast någon lastas för"

undefined
Karin Ols är tf vd för Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Karin Ols, tf vd på Esem, känner också till mejlet.

– Ingen återkoppling har gjorts från vår sida. Vi inväntar svar från vårt juridiska ombud hur han tycker att vi ska göra.

En frustrerad Ylva Binder har ställt ett e-förslag till Strängnäs kommun. Läs om det i faktarutan.

Ylva Binders e-förslag

Inför kommunal policy för aktivt ansvarstagande vid lokala problem:

"Jag vill härmed lämna in ett e-förslag som syftar till att säkerställa att Strängnäs kommun inte kan delegera ansvaret för lokala problem utan att först aktivt och dokumenterat ha försökt lösa dem i samråd med berörda medborgare."

Källa: strangnas.se

Karta: Perrongen Café och Restaurang
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!