Den 7 september bjöd Sparbanken Rekarnes mötesplats för coworking och co-creating Valvet in till öppet hus. Pomologiks vd Patrik Svensk fanns på plats för ett lunchtalk och kunde stolt meddela att företaget tagit flera medaljer vid den pågående tävlingen Nordic International Cider Award i Lettland, bland annat ett silver för sin "Cider state of mind". Det är inte första gången Pomologik låter tala om sig. På VM i cider i Tyskland i april vann företaget sex silvermedaljer.
– Vi tog flest medaljer av alla så att svensk cider är absolut i världsklass, sa Patrik och fick applåder av publiken på Valvet.
Han är sedan i oktober i fjol vd för Pomologik.
– Pomologik startades som en revolution mot just den här skräpcidern så att hela vår idé är att vi jobbar med svenska äpplen som vi egentligen kallar rescued apples.
– Vi har inga tillsatser överhuvudtaget.
Patrik berättade även att Pomologiks cider serveras vid Nobelfesten. Han intervjuades på scenen av Charlotte Göthberg som var dagens mood operator.
– Jag är Strängnäsbo, emigrerade från Stockholm för fem år sedan ungefär. Trebarnsfar och sedan så brinner jag framförallt för fermentering, sa Patrik.
Han sa att Pomologik har en anläggning i det gamla krutbruket i Åkers styckebruk.
– Nu är det en cidergrotta istället.
Företagets andra anläggning ligger i skånska Skepparslöv.
– Det handlar om att vi inte vill transportera äpplen längre än nödvändigt.
Pomologiks cider lagras på ekfat.
– Utmaningen som finns i Sverige är att i Sverige har vi inte cideräpplen som det finns i andra länder, men i Sverige har vi matäpplen, egentligen äpplen som man äter, så det gör att vi måste jobba väldigt mycket med äpplena för att få det dit vi vill.
Pomologik tar emot studiebesök och anordnar ciderfestivaler. Patrik menar att företagets produkt är klimatsmart.
– Vår anläggning i Skepparslöv drivs av solceller och sedan här i krutbruket är det vattenkraft.
Valvet hade öppet hus från tidig morgon till på kvällen då dagen avslutades med musik och mingel. Dessförinnan hade deltagarna haft möjlighet att lyssna på flera intressanta föredrag. Andreas Kviby talade under rubriken "Kill your darlings" och Christian Brantö höll föredrag om vikten av att lära känna sin kund. En annan höjdpunkt var Jonathan Lungqvists föreläsning om hur man växer organiskt som företagare. Mellan programpunkterna fanns det även gott om tid för coworking.
Arrangörerna ville framförallt locka till sig ensamföretagare, vilket de även lyckades med då antalet anmälda deltagare uppgick till närmare 80 stycken. En av deltagarna var Sara-Pia Östman som ligger i startgroparna för att starta eget inom samtalsterapi och existentiell vägledning. Hon bor i Eskilstuna, men har sitt samtalsrum i Åkers styckebruk.
– Jag kommer att kunna erbjuda digitalt också så jag tänker att det är dumt att inte nätverka här. Det är ju en större stad också. Sedan håller jag på med lite konst vid sidan om så det kanske finns något företag som behöver hjälp med en logga eller något. Jag bara testar vingarna här idag, sa Sara-Pia Östman.
Emelie Westergren registrerade i somras sitt företag EW Communications som sysslar med digital marknadsföring. Hon sa att hon kommit till Valvet för att lära sig något av föreläsningarna och för träffa likasinnade.
– Alltså folk som är i samma situation, folk som ha gjort samma resa.
Charlotte Göthberg vill att det ska vara lätt för entreprenörer att komma i kontakt med de olika aktörer som finns inom innovationsstödsystemet. Deltagarna kunde boka in möten med Almi och Nyföretagarcentrum. De fick även möjlighet att delta i speed dating innan evenemanget var slut. Arrangören Benny Skyttman Barrögård var nöjd.
– Det är glädjande att gå från öppet hus till fullt hus och att se det här sorlet som blir, sa han.